Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Рон Хауърд / Ron Howard

Дата на раждане - 01.03.1954
Място на раждане - Дънкан, Оклахома, САЩ

Американският режисьор се ражда в семейство на актьори. Когато за първи път се качва на сцената, Рон е на 18 месеца, а на четири години дебютира и на екрана. Има запомняща се роля във филма „The Music Man”, и става познато лице за милиони американци като Опи от „Шоуто на Анди Грифит”. Популярната програма се излъчва години наред в прайм тайм.

В края на тийнейджърските си години, Рон се включва в актьорския състав на друг много популярен и дълго излъчван ситком, в главната роля на Ричи Кънингам в „Happy Days”. По същото време, той играе и основна роля в хитовия филм „Американски графити” и в последния филм на Джон Уейн „The Shootist”. Хауърд получава отлични отзиви за играта си в тези филми, но по това време вече е решил да става режисьор.

Младият актьор режисира няколко епизода от „Happy Days”, но не може да намери мейджърско студио, готово да довери игрален филм на 23-годишен новак, макар и добре известен. Накрая, Хауърд сключва необичайна сделка с независимия продуцент Роджър Корман. Корман и преди това е поемал рискове с неизвестни режисьори като Франсис Форд Копола и Мартин Скорсезе. Хауърд предлага почти безплатно да играе във филм на Корман, а в замяна да получи възможността да режисира. Корман ангажира кината с още незаснетия филм само на база силното му заглавие, „Grand Theft Auto”, без да има дори и един ред от сценария. Рон Хауърд и баща му, актьорът Ранс Хауърд, „изковават” сценария за две седмици и Рон влиза в продукцията. Изненадващият успех на „Grand Theft Auto” позволява на Хауърд да нахлуе в голямото кино, започвайки с комедията „Night Shift”, с колегата си от „Happy Days” Хенри Уинклър.

В актьорската си кариера, Хауърд е приеман като доброто, спретнато американско момче. Сега се оказва „маркиран” като режисьор на комедии. Първият му пробив в по-различна територия е с фентъзи филма „Уилоу”, за продуцента Джордж Лукас. Скоро той ще комбинира фентъзи и комедия в изключително популярните „Splash” и „Cocoon”. В добавка към режисьорската си работа продуцира два успешни филма “Ченге в детската градина” и „Моето момиче”.

Въпреки че продължава да се радва на одобрението на публиката с комедии като „Parenthood” и „Вестникът”, той преминава успешно и към високобюджетни съспенс драми като „Обратна тяга”, „Аполо 13” и „Откуп”, опитва (но без особен успех) и исторически епоси като „Далече, далече”. За работата си в „Аполо 13” през 1996 получи наградата за най-добър режисьор на Режисьорската гилдия. От 1986, филмите му се продуцират от Imagine Films Entertainment Inc. - компания, основана заедно с партньора му Брайън Грейзър. Хауърд е съпредседател на Imagine. „Красив ум” спечели четири награди Оскар през 2002, включително за най-добър филм и Оскар за Рон Хауърд като най-добър режисьор.

Последните му два филма бяха мистичният уестърн „В неизвестност” (2003) с Кейт Бланшет и Томи Лий Джоунс и „Късметлията” (2005) с Ръсел Кроу и Рене Зелуегър. Предстои ни да гледаме вероятно най-очаквания филм на 2006 г. „Шифърът на Леонардо”.

Личен живот: от 1975 г. е женен за актрисата Шерил Хауърд, имат 4 деца - три дъщери и син. Имената им съответстват на градове, хотели и пътища, където са заченати. Живеят в Ню Йорк и Санта Моника.

Филмография

Режисьор: 13 живота Селяндурска елегия Павароти Соло: История от Междузвездни войни Ад В сърцето на морето С пълна газ Да кажа или да не кажа? Ангели и демони Фрост/Никсън Шифърът на Леонардо Късметлията В неизвестност Красив ум Гринч Ед телевизията Откуп Аполо 13 Далече, далече Обратна тяга Уилоу Гънгхо Гънг Хо Плясък Продуцент: tick, tick...Boom! Селяндурска елегия Павароти Бари Сийл: наркотрафикантът Тъмната Кула В сърцето на морето С пълна газ Каубои и извънземни Да кажа или да не кажа? Подмяната Любопитният Джордж Късметлията Аламо В неизвестност Гринч Ед телевизията Сестрите Абът Далече, далече Озвучен от: Осмозис Джоунс

Новини

"Jojo Rabbit" на Уайтити взе наградата в Торонто Рон Хауърд с филм за Лучано Павароти „Дисни“ с нова концепция Най-очакваните блокбъстъри през 2018 г. Филмът за Хан Соло вече има заглавие Доналд Главър с мустаци, завършени снимки на Хан Соло Клинт Хауърд с камео роля във филма за Хан Соло Брайс Далас Хауърд режисира хитов роман Рон Хауърд е новият режисьор на "Хан Соло" Режисьорите на "Хан Соло" уволнени, конфликт с Катлийн Кенеди Първи трейлър на "Тъмната кула" Джен Ло и ДиКаприо в биографични филми Световна премиера на "Ад" във Флоренция Чанинг Тейтъм в римейк на "Плясък" Екипът от "Аполо 13" се събира отново Рон Хауърд ще режисира психо-мистъри по още ненаписан роман Universal започнаха снимките на "Mena" с Том Круз Стартираха снимките на филмовата адаптация на романа на Дан Браун, “Ад” Бен Фостър в трилъра на Рон Хауърд по романа на Дан Браун „Ад” Нова информация за филмовата адаптация на романа “Ад” Фелисити Джоунс партнира на Том Ханкс в „Ад” по Дан Браун Романът “Inferno” на Дан Браун - на голям екран Рон Хауърд и висшето нюйоркско общество
Copyright © 2024 Dir.bg.