Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Сюзан Сарандън / Susan Sarandon

Дата на раждане - 04.10.1946
Място на раждане - Ню Йорк, САЩ

Американска актриса, носител на Оскар, една от най-отявлените бунтарки и политически активистки в Холивуд. Освен това, името й се е превърнало в очите на публиката в синоним на понятия като секс, фриволност, смелост и каприз.

Родена в голямо католическо семейство на телевизионен продуцент (майка от италиански произход) и рекламист с девет деца в град Едисън, щата Ню Йорк, като студентка във Вашингтонския католически университет случайно попада на пробни снимки за филма „Джо" (1970) и получава ролята на млада наркоманка. Нейният съпруг Крис Сарандън също получава роля. Филмът има голям успех, дори получава номинация за „Оскар" и Сюзан решава да стане актриса. Въпреки общоприетата практика, тя не се записва в драматична школа, а предпочита да се учи направо на снимачната площадка.

Едва в 18-тия филм на творческата си биография („Атлантик Сити") обаче, Сарандън се представя като интересна, привлекателна актриса. Слаба и висока, с пищна огненочервена коса и открит поглед на широко разтворените си наивни очи, тя не е близо до общоприетия идеал за американска красота, а неизменната цигара в ръка и редовните дози алкохол, употребени от героините й, не позволяват да бъде възприета като привърженик на здравословния начин на живот. Работещите с нея режисьори потвърждават, че с интуитивния си подход към ролите тя е близка до европейските актриси.

Сензация става появата на актрисата във вампирския филм "The Hunger” (1983), в който тя прави забележителен дует с Катрин Деньов. При това хладното излъчване на френската звезда удобно подчертава топлината, мекотата, чувствителността и непосредствеността на американската актриса. Този филм окончателно прикрепва към Сюзан репуацията на смела звезда, така че когато Джордж Милър започва да работа по „Вещиците от Истуик" (1987), няма никакви съмнения, че една от вещиците ще бъде именно Сарандън.

Първата й номинация за Академичните награди е през 1982 г. за главна женска роля в "Atlantic City" (1980). Следват още три номинации, докато през 1996 г. печели Оскар с "Осъденият на смърт идва" (1995). Има и 8 номинации за Златен глобус, 4 за наградата Емми, носител е на наградата BAFTA 1995 за най-добра актриса ("The Client", 1994), както и на много други награди и номинации.

С двамата си сина и баща им Тим Робинс, с когото са заедно от 1988 г., Сюзан Сарандън живее в Гринич Вилидж и отдава голяма част от времето си на обществено-политически либерални каузи. Актрисата има и дъщеря от италианския режисьор Франко Амури.
Copyright © 2018 Dir.bg.