Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Сърша Ронан / Saoirse Una Ronan

Дата на раждане - 12.04.1994
Място на раждане - Ню Йорк, САЩ

Родена е в Ню Йорк в семейството на ирландски актьор и филмова асистентка. Местят се в Ирландия, когато Сърша е 3-годишна, и там - в графство Карлоу - тя израства, както и живее понастоящем (към 2015 г.).
Първата й изява е в епизодична роля в ирландския сериал "Клиниката", а в киното влиза чрез американсктата романтична комедия "I Could Never Be Your Woman" (2007 г.), когато е 13-годишна; в нея играе с Мишел Пфайфър и Пол Ръд.

Същата година излиза и филмът "Изкупление", като за своята поддържаща роля Сърша Ронан получава номинации за Оскар, за Златен глобус и за наградите на британската академия (BAFTA).

След 2008 г. се снима в редица успешни ленти, вкл. "Тайната на скрития град", която й носи номинация за ирландските награди, "Очи от рая" ("The Lovely Bones", 2009) с номинация за наградата BAFTA, както и копродукцията "The Way Back" (САЩ, ОАЕ, Полша, 2010 г.), с която печели ирландските награди за поддържаща роля.

Първото й име на ирландски означава "Свобода", а фамилното - "тюленче". За ролята й в "Очи от рая" е избрана от режисьора Питър Джаксън само по гласа й от записа, изпратен за прослушванията от Ирландия.
Copyright © 2017 Dir.bg.