Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Михаел Ханеке / Michael Haneke

Дата на раждане - 23.03.1942
Място на раждане - Мюнхен, Германия

Австрийският режисьор и сценарист е роден в Германия в семейството на актьори - австрийка и германец. Израства в индустриалното градче Винер Нойщад в Австрия, завършва университета във Виена (драма, философия и психология), след което се заема с филмова критика и редакторска работа в телевизия. Започва на длъжност драматург в канала "Suedwestrundfunk" в Баден-Баден през 1967 г., а от 1970 г. е на свободна практика.

Кариерата му зад камера започва с немския тв филм "След Ливърпул" (1974 г.), който сам пише и режисира. Продължава с още 5 телевизионни филма и няколко епизода от сериал. След 21 години работа в телевизия, вече е 46-годишен, когато прави първия си филм за кино - "Седмият континент" през 1989 г. Визията му за киното е не да дава отговори, а да поставя въпроси, като анализира човешката природа извън холивудските тертипи. Смята, че на зрителя трябва да се остави място за въображение и самооценка. Прави филма на английски, немски и френски език.

Извън филмовото си творчество, Ханеке режисира театрални и оперни продукции в Берлин, Мюнхен, Виена и Париж. Професор е по режисура във Виенската филмова академия. Има две номинации за "Оскар", за режисура и за сценарий на "Любов" (2012 г.). Има 15 награди и номинации от филмовия фестивал в Кан, 6 награди и номинации "Сезар", множество други отличия - от Европейските филмови награди, наградите на Британската академия, италианските "Давид ди Донатело" и други.

В личния си живот, Михаел е женен за Сузане Ханеке, която познава още като ученик във Винер Нойщад. Имат общо 4 деца - три от първия брак на Сузане и син от първия брак на Михаел.
Copyright © 2024 Dir.bg.