Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Матиас Схунартс / Matthias Schoenaerts

Дата на раждане - 08.12.1977
Място на раждане - Антверпен, Белгия

Роден в семейството на модна дизайнерка и актьор, Схунартс прави филмовия си дебют още на 13 години в биографична драма заедно с баща си - белгийската лента е номинирана през 1993 г. за Оскар за най-добър чуждоезичен филм. Матиас постъпва във филмово училище, но е изключен на втората година заради отсъствия. Вече 21-годишен, той е в Академията за драматични изкуства в родния си град и играе професионално в малки роли в телевизия и кино. Когато завършва през 2003 г., вече си е изработил име на бъдеща европейска звезда.

Същата година играе в "Както духа вятърът" на Том Барман, а през 2006 г. го виждаме в "Черната книга" на Пол Верховен, последван от главна роля в белгийски филм. Става звезда в родината си с криминалната мистерия "Любовна квартира" ("Loft", 2008 г.) - трилърът се превръща в най-касовото фламандско заглавие за всички времена. През следващите години играе в хорър филми, драми и техно-трилъри, за да участва през 2012 г. в "Твърдоглавецът" ("Bullhead") - отново белгийска лента с номинация за Оскар. През 2012 г. получава главната роля в "Ръжда и кости" - романтична драма, в която партнира с Марион Котияр и играе ролята на бивш боксьор. Освен 10-минутни овации на кинофестивала в Кан, ролята му носи награда "Сезар" - първи белгиец с тази награда, а филмът се превръща в хит за критиката и за боксофиса във Франция.

След този успех, от 2013-2014 г. Схунартс започва кариера в Холивуд (където фамилията му се произнася по различни начини - Скунертс, Шьонертс и др.) и взима роли в американски и британски продукции, без да изоставя възможностите във френското и италианското кино.
Copyright © 2018 Dir.bg.