Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Кристофър Нолан / Christopher Nolan

Дата на раждане - 30.07.1970
Място на раждане - Лондон, Великобритания

Изтъкнатият английски режисьор, сценарист и продуцент има двойно гражданство - британско и американско. Роден е в семейството на британец от рекламния бизнес и американка стюардеса. Детството му преминава между Лондон и Евънстън, щата Илинойс; има по-голям брат Матю, бизнесмен с недвижими имотив Чикаго, и по-малък брат Джонатан, също сценарист, режисьор и продуцент. Кристофър учи в скъпото училище "Haileybury", а след това в "University College" в Лондон, където специализира във филмопроизводството и председателства филмово дружество. Заедно с приятелката си Ема Томас, която по-късно става негова жена, в началото на 90-те години снима 35-мм ленти и с получените пари прави през лятото 16-мм филми. Сед завършването си работи като анализатор на сценарии, оператор и като режисьор на рекламни и промишлени филми. През 1997 г. снима третия си късометражен игрален филм. През този период активно търси финансиране за пълнометражни филми, но отвсякъде във Великобритания получава откази. През 1998 г. с лични средства и с приятели прави първия си пълнометражен филм - криминалната нео-ноар драма "Following", снимана с общ бюджет от 3 000 паунда и през уикендите. Лентата с копродуцент Ема Томас печели фестивални награди и е добре приета от критиката.

Семейството се мести в Чикаго, САЩ и там Нолан помага на братя Ейдриън и Роко Белич в монтажа на техния номиниран за Оскар документален филм "Genghis Blues" (1999 г.). След успеха на "Following", Нолан се захваща да осъществи пробив с психотрилъра "Мементо" (САЩ, 2000 г.) по идея на брат си Джонатан. Кристофър разработва сценария в реверсивен сюжет и се сдобива с бюджет от 4.5 милиона долара. Филмът с участието на Гай Пиърс и Кери-Ан Мос е представен с успех на фестивала във Венеция, а по-късно печели две номинации за Оскар и множество други награди и номинации.

Впечатлен от работата му, Стивън Содърбърг кани Кристофър Нолан да режисира "Опасно безсъние" (2002) с Ал Пачино, Хилари Суонк и Робин Уилямс, римейк на норвежки филм от 1997 г. Бюджетът е $46 млн, продадени са билети в света за $113 млн.

В началото на 2003 г. преговаря с Warner Bros. с идеята за нов филм за Батман и през 2005 г. излиза "Батман в началото". Освен че събира $374 милиона, филмът е номиниран за Оскар за операторско майсторство и за три награди на британската академия. Още преди Батман, Нолан режисира, продуцира и е съавтор с брат си на сценария на "Престиж", който излиза през 2006 г. след 5-годишна работа (с прекъсване заради Батман) по него. Този филм получава 2 номинации за Оскар, а при бюджет от $40 млн. събира близо $110 млн.

В личния си живот, Нолан е женен от 1997 г. за продуцентката Ема Томас, която е с две години по-възрастна от него и която е заедно от 19-годишен в колежа. Тя е продуцент на всичките му филми след 1997 г. с изключение на един късометражен документален, двамата са собственици на продуцентска къща "Syncopy Inc.", базирана в Лондон. Имат 4 деца и живеят в Лос Анджелис.

Филмография

Режисьор: Опенхаймер Тенет Дюнкерк Интерстелар Черният рицар: Възраждане Генезис Черният рицар Престиж Батман в началото Опасно безсъние Мементо Сценарист: Опенхаймер Тенет Дюнкерк Интерстелар Черният рицар: Възраждане Генезис Черният рицар Престиж Батман в началото Мементо Продуцент: Опенхаймер Тенет Дюнкерк Интерстелар Човек от стомана Черният рицар: Възраждане Генезис Черният рицар Престиж

Новини

Филмът "Опенхаймер" получи 13 номинации за наградите БАФТА „Опенхаймер“ на Кристофър Нолан се завръща в кината и IMAX от 26-ти януари Warner свали от календара "Reminiscence" на Нолан Legendary срещу Warner по повод премиери в интернет "Тенет" и Жената чудо 1984" с нови дати, промени за още 6 заглавия на Warner Bros. "Тенет" може и да не излезе през юли, изчисления на Warner "Тайната на Артемис Фоул" - само в интернет през Disney+ Мат Рийвс се изфука с новия батмобил Приятни и неприятни изненади след номинациите за Оскар „Пълно ускорение“ покори върха с лекота Как Робърт Патинсън облече костюма на Батман Нов култов трейлър на „Жокера“ Дали „Tenet“ е продължение на „Генезис“? Вече е ясно заглавието на новия филм на Кристофър Нолан Джон Дейвид Уошингтън e изборът на Кристофър Нолан Кристофър Нолан: дайте причина на зрителя да отиде на кино 10-и юбилей на "Черния рицар" Няма режисьор за 25-ия Джеймс Бонд Раздадоха наградите 2018 за режисура Оскар 2018: девет номинации за най-добър филм Марк Милър работи с Матю Вон по „Човек от стомана 2” Излязоха номинациите на журналистите за "Златен глобус" 2018 Кристофър Нолан: трябваше да се изразя по-учтиво за Netflix „Дюнкерк” не се харесва на индийците Нов трейлър от "Дюнкерк" Московският филмов фестивал наближава Новият трейлър на "Дюнкерк" улавя ужаса на войната Нолан промотира "Дюнкерк" пред собствениците на кина Дейвид С. Гойър ще е сценарист на "Зеленият фенер" Топ филмите на 21 век: "Мълхоланд драйв" води Колин Тревъроу иска да снима деветия епизод от „Star Wars” в космоса Кристофър Нолан с нов проект Новият филмов проект на Кристофър Нолан е предвиден за 2017 г. Английската академия раздаде наградите си US box office Нова информация за комиксовата лента “Батман срещу Супермен” Подходящ сюжет за Кристофър Нолан Джуд Лоу - Джокера Нолан се заема с поредния “Батман”
Copyright © 2024 Dir.bg.