Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Лиъм Нийсън / Liam Neeson

Дата на раждане - 07.06.1952
Място на раждане - Балимена, Северна Ирландия, Великобритания

Уилям Джон Нийсън е третото дете и единствено момче в работническо католическо семейство. Както по-късно актьорът си спомня, "Никога нямахме много пари. Но винаги имаше достатъчно за ядене." На 9 г. момчето започва да тренира бокс и продължава и през тийнейджърските си години. На 15 в една среща носът му е счупен и това си остава част от външния му вид. На 16 става шампион за юноши в полутежка категория и остава такъв три последователни години, но проблеми с паметта го принуждават да се откаже от бокса.

По това време смята да стане учител и посещава колежа Куинс в Белфаст, където учи физика, информатика, математика и драма. Нийсън изоставя учителската идея през 1976, когато се присъединява към актьорската група на престижния Lyric Players театър в Белфаст ("най-добрата подготовка, която един актьор би могъл да получи") и отбелязва актьорския си дебют в пиесата на Джоузеф Плънкет “The Risen People”. След две години с Lyric Players, актьорът се прехвърля в не по-малко прочутия театър Abbey в Дъблин, където не след дълго получава и награда за най-добър актьор. През 1980 година английският режисьор Джон Бурман го забелязва в ролята на Лени в постановка на "За мишките и хората" по Джон Стайнбек и го харесва за рицарския си епос „Екскалибур”.

След дебюта си на големия екран в „Екскалибур” (1981), Нийсън се снима в повече от 20 филма, като демонстрира широк творчески диапазон: в епическия римейк на “Баунти” на Дино Де Лаурентис, режисиран от Роджър Доналдсън с Мел Гибсън и Антъни Хопкинс; в предизвикалия критически овации "Lamb" (1985), за който е номиниран за наградата за драма на Evening Standard за завладяващото си превъплъщение в свещеник, обхванат от съмнения във вярата си; в „Duet For One” (1986) на Андрей Кончаловски с Джули Андрюс; като политически терорист в „A Prayer for the Dying” (1987) с Мики Рурк и Боб Хоскинс; като йезуитски свещеник в „Мисията” (1986) на Роланд Джофи с Робърт Де Ниро и Джереми Айрънс.

Нийсън печели похвалите на критиците отново, в компанията на Шер, в съдебната драма на Питър Йейтс „Suspect”; и като избухливия ирландски скулптор „The Good Mother” с Даян Кийтън; и като обезобразеният учен във фентъзи трилъра „Darkman” на Сам Рейми. Следва съвременната драма „Crossing the Line” (1990) на Дейвид Лиланд - история за безработен и отчаяно нуждаещ се от пари шотландски миньор, влязъл в света на юмручния бой без правила.

През 1992 играе нацистки инженер в адаптацията на Дейвид Зелцър по бестселъра на Сюзан Айзък „Shining Through” ("Блясък в процепа") с Майкъл Дъглас; и опозорил се полицай, обвинен в убийство, в еротичния трилър "Under Suspicion" („Под подозрение”, 1991). Нийсън продължава с успешните си изяви в значими филми – най-вече с ролята на чувствителния, влюбен изкуствовед в „Съпрузи и съпруги” (1992) на Уди Алън.

Бродуейският дебют на Нийсън е през 1993 в театър „Roundabout” с възстановената постановка на драмата на Юджийн O'Нийл от 1921 "Ана Кристи". И веднага му носи номинация за театралната награда Тони. През същата 1993, Нийсън получава и номинация за Оскар, Златен Глобус и Наградата на британската академия (BAFTA) в категорията за най-добър актьор за превъплъщението си в Оскар Шиндлер в забележителния филм на Стивън Спилбърг, превърнал се в класика - "Списъкът на Шиндлер" (1993).

"Списъкът на Шиндлер" установява твърдо Лиъм сред най-талантливите и търсени актьори. Вече има шанса да играе много по-интересни образи. Особено добър е в историческите филми, като красивия "Роб Рой" (1995) и "Майкъл Колинс" (1996) - филм, за който Лиъм чака десет години. Ролята му носи наградата за най-добър актьор на филмовия фестивал във Венеция и номинация за Златен Глобус. Самият филм получава най-високата почест във Венеция: Златния лъв.

През 1999 г. Лиъм Нийсън е избран от Джордж Лукас за ролята на учителя на Оби-Уан Кеноби в очаквания с ограмно нетърпение Епизод 1: Невидима заплаха на сагата Star Wars и става част от митологията. Последните филми, в които го гледахме по нашите екрани, бяха "Бандите на Ню Йорк" (2002), „Наистина любов” (2003) и „Небесно царство” (2005). Предстои „Батман в началото” (2005).

Днес Лиъм, един от най-изтъкнатите актьори в съвременното световно кино, живее в Ню Йорк със съпругата си актрисата Наташа Ричардсън (от 1994 до смъртта й през 2009 г.) и двамата им синове - Майкъл (р. 1995) и Даниел (р. 1996). Любимото му занимание през свободното време е риболовът. Трудно преживява загубата на Ричардсън и се отказва от алкохола чак през 2014 г.
Преди нея, Лиъм Нийсън е имал връзка с американската актриса Барбра Стрейсънд (през 1991 г.) и с английската актриса Хелън Мирън (в продължение на 4 години - от снимките на „Екскалибур” в Ирландия през пролетта на 1980 г.).

Филмография

Актьор: Марлоу Памет Blacklight Закрилникът Honest Thief Произведено в Италия Мъже в черно 4 Cold Pursuit Вдовици Без последна спирка Марк Фелт: Човекът, който повали Белия дом Часът на чудовището Мълчание Антураж Приятелю, Тед 2 Среднощно преследване Твърде лично 3 Директен полет Който оцелее ще разказва Билет за отвъдното Твърде лично 2 Черният рицар: Възраждане Бойни кораби Гневът на титаните Междузвездни войни: Епизод I ''Невидима заплаха'' Без име Следващите три дни А отборът Сблъсъкът на титаните Твърде лично Рогоносецът Серафим Фолс Батман в началото Небесно царство Закуска на Плутон Наистина любов К-19 Бандите на Ню Йорк Свърталище на духове Star Wars епизод |: Невидима заплаха Клетниците (1998) Майкъл Колинс Преди и след това Роб Рой Списъкът на Шиндлер Съпрузи и съпруги Последният от рода Заподозреният Екскалибур Озвучен от: Пророкът LEGO: Филмът

Новини

Лиъм Нийсън със сина си в режисьорския дебют на Джеймс Д'Арси „The Ice Road“ - нов приключенски екшън с Лиъм Нийсън Ребека Фъргюсън подписа договор за „Мъже в черно“ Дългоочаквани филми на фестивала във Венеция Warner Bros. се събира с Amazon за "Щиглецът" с Рейф Файнс Жауме Колет-Сера на режисьорския стол на “Jungle Cruise”, отказва "Отряд самоубийци 2" "Сони" прави спин-оф на "Цялото президентско войнство" Лиъм Нийсън в криминалната драма "Вдовици" Сигорни Уивър представи "Часът на чудовището" Скорсезе с Императорската награда на Япония Според списание „Форбс” Джони Деп е най-надцененият в Холивуд Лиъм Нийсън във филм за Уотъргейт Скорсезе остава в семейството на Paramount поне до 2019 г. Лиъм Нийсън в екшън комедията „The Revenger” Лиъм Нийсън като генерал Макартър в „Операция Хром” Оскари: презентаторите тази вечер Мартин Скорсезе ще заснеме дълго подготвяния си филм “Мълчание”, получи финансиране Ще има ли “Твърде лично 4”? Скорсезе започва снимките на „Тишина”, ще работи с Таданобу Асано Връчиха наградите "Изборът на народа" Филмови награди на MTV 2014 - номинации “The Grey” с Лиам Нийсън - тръгва по кината от януари, 2012-та Стартираха снимките на продължението на “Сблъсъкът на титаните” Лиам Нийсън - в драмата “The Grey” Лиъм и Джулиан в “Chloe” Талантливият Лиъм Нийсън Златен Глобус – номинациите за 2005 г. Наистина комедия Лиъм Нийсън - ирландският джедай
Copyright © 2024 Dir.bg.