Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Дейвид Ейър / David Ayer

Дата на раждане - 18.01.1968
Място на раждане - Шампейн, Илинойс, САЩ

Американски филмов продуцент, режисьор и сценарист. Като тийнейджър е изгонен от родителите си и живее при братовчедка си в Лос Анджелес. Опитът му от градския живот там го вдъхновява за много от филмите му. Напуска гимназия, за да се запише във военноморския флот като подводничар.

Двете години във флота служат за основа на сценария му за подводничарския трилър "U-571" (2000 г.). През 2001 г. участва в разработката на сценария на "Бързи и яростни" и пише най-известния си сценарий - "Тренировъчен ден", след като проучва дейността на лосанджелеската полиция. През 2003 г. пише и криминалния трилър "Мръсно синьо", както и печели конкурс за сценария на "S.W.A.T.- Специален отряд", разработен по негова идея.

Режисьорският му дебют е с екшъна "Черни дни"през 2005 г., а три години по-късно режисира "Улични крале". Най-голям комерсиален успех постига през 2016 г. с "Отряд самоубийци", въпреки противоречивите отзиви от страна на критиката. От работата на Ейър се заинтересува и онлайн гигантът Нетфликс, който го привлича за съвременен криминален трилър с фантастични елементи - "Bright".

За личния живот на Ейър няма информация и вероятно живее сам.
Copyright © 2020 Dir.bg.