Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Дейвид Духовни / David Duchovny

Дата на раждане - 07.08.1960
Място на раждане - Ню Йорк, САЩ

Дейвид Духовни - любимец на всички параноици и почитатели на конспиративните теории - навършва 44 години (2004 г.). Разбира се, популярността дойде от ролята на агент Мълдър в красивия и странен сериал "Досиетата Х" (1993). Преди това Дейвид се нимаше в слабопопулярни еротични сериали за кабелната телевизия - у нас сме го гледали в "Дневниците на червените обувки". Още преди това се снимаше в реклами за списания - съвсем гол, с чаша чай, поставена на стратегическо място.

В един скорошните си филми, "Фронтално" (2002) на Стивън Содърбърг, играе холивудски шеф, който умира с усмивка на уста на кушетката за масаж. А на снимачната площадка на последния, "Кони и Карла" (2004), развеселил актрисата в главната роля, като скрил в чантата й незабелязано, направена лично с полароид, снимка на задника си...

Духовни е роден в Ню Йорк. Тихото и трудолюбиво дете се учи добре и след завършване на гимназия започва да учи в английска литература в Принстън, а дипломата си получава от не по-малко престижния университет Йейл. Успоредно със ученето в Йейл започва да посещава актьорски курсове в Ню Йорк. Ззапочват и първите му театрални изяви оф-Бродуей. През 1987 г. се отказва да продължи работата по докторската си дисертация и се отдава изцяло на актьорския занаят.

Първата му работа в киното е малка роля в "Работещо момиче", ако си спомняте тази комедия от 1988 г. с Харисън Форд, Сигорни Уивър и Мелани Грифит. По-късно се включва за няколко епизода в тв сериала "Туин Пийкс" - там ролята също не е много голяма, но пък му е трудно забравима (той беше агентът на ФБР, който се обличаше само в женски дрехи). Следват още роли без особено значение във филми, неоставили трайни впечатления с изключение на "Чаплин" (1992).

През 1997 г. Духовни разочарова дълбоко многобройните си почитателки, като се ожени за Тея Леони - звездата на комедийния сериал "The Naked Truth", а по-късно на "Джурасик парк" и "Лоши момчета". Първата им дъщеря, Мадлин Уест Духовни, се роди две години след сватбата, а синът им - през 2002 г. Бракът им издържа до 2014 г., когато се развеждат.

Духовни се отказа от "Досиетата Х" през 2000 година и оттогава сме имали възможността да го гледаме във "Върни се при мен" (романтична комедия с Мини Драйвър), "Еволюция" (фантастична комедия с Джулиан Мур) и през 2002 г. във "Фронтално" (нискобюджетен експеримент на Содърбърг, но пък с Джулия Робъртс). Предстои да го видим в криминалната комедия "Кони и Карла" с Ния Вардалос и Тони Колет и в драмата "Затворът на миналото" (2004). Говори се, че през 2006-а ще се върне там, където винаги е бил най-на мястото си - в "Досиетата Х 2".
Copyright © 2024 Dir.bg.