Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Стефан Командарев / Stephan Komandarev

Дата на раждане - 28.09.1966
Място на раждане - София, България

Български режисьор, сценарист и продуцент. Завършил е Медицинската академия в София (1993) и кино и ТВ режисура в Нов български университет (1998).

Завършва продуцентската програма EAVE през 2011 година. Член е на Българската асоциация на кинорежисьорите, Българската асоциация на филмовите продуценти, както и на Европейската филмова академия.

В по-ранната му филмография са късометражните "Балонът" (1997 г.) и "Случайни чаши" (1998), игралният "Пансион за кучета" (1999) и документалният "Пътят на хармонията" (2001). „Пансион за кучета” е представен на Берлинския кинофестивал, програма „Форум”. Сред документалните му творби е и „Градът на жените баданте” (2009).

Командарев е режисьор на два от най-награждаваните български филми през последните години, включени в надпреварата за номинация за чуждоезичен „Оскар” – „Съдилището” (2014) и „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” (2008). "Съдилището" взе наградите за най-добър филм, режисура и главна мъжка роля на Асен Блатечки на фестивала за югоизточно европейско кино See a Paris, голямата награда на кинофестивала в Индианаполис, най-добър игрален филм и мъжка роля на „Златната роза”. „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, попаднал в челната деветка на претендентите за „Оскар” 2010, е най-разпространяваният в световен мащаб български филм след 1989 година – в над 90 страни, спечелил е над 30 награди от международни филмови фестивали, една трета от които са награди на публиката.
Copyright © 2017 Dir.bg.