Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Кийра Найтли / Keira Knightley

Дата на раждане - 26.03.1985
Място на раждане - Тедингтън, Великобритания

През 2005 година младата актриса Кийра Кристина Найтли оглави списъка на 100-те най-сексапилни киноактриси, като остави зад себе си и Джулия Робъртс, и Анджелина Джоли, и даже самата Мерилин Монро. На 20 години в „служебното й досие” влизаха 20 филма – по един за всяка година от живота й. Името й стои редом с имената на такива звезди като Джони Деп, Орландо Блум, Джефри Ръш, Мики Рурк... Тя е и официалното лице на бижутерската фирма "Asprey".

Родена е в семейството на известните британски актьори Уил Найтли и Шарман Макдоналд (шотландка). Ражда се в резултат на облог, чиито условия били такива: ако Шарман, която по това време е изоставила актьорската си кариера и е решила да се заеме с драматургия, продаде първата си пиеса, то в семейство Найтли ще се появи второ дете след брат й Калеб (днес композитор и звуков дизайнр). Шарман спечелила. В резултат британската литература се сдобила с още един добър драматург, Уил - с прекрасна дъщеря, а световното кино - с нова звезда.

Че ще стане актриса Кийра знаела, откакто се помни. На три години вече настоявала, както й родителите й, да си има собствен агент. А доколкото имала упорит нрав и молбата й звучала често, родителите се предали. Обещали да наемат на момичето агент, ако се учи добре. Своята част от сделката Кийра изпълнявала добросъвестно: тя се учела добре, учeла и по време на ваканциите. Актрисата си спомня за себе си като за „зубърката на класа”, която винаги първа вдигала ръка и винаги знаела всички отговори. Целта й била успех в училище - отчасти защото много искала да преодолее вродената си дислексия, но основно защото с всички сили се стремяла към заветната мечта – кариера на актриса. Затова, освен с училищните си задачи, момичето усърдно ходело и на уроци по актьорско майсторство. Когато навършила 6 години вече имала агент, а на 7 дебютирала във филма „Royal Celebration”. На 1 в творческата й биография били вписани участия в минисериали, тв филми и шоута, както и малки роли в киното.

Трудно е да се каже как би се развила кариерата на Кийра Найтли по-нататък, ако не беше… приликата й с Натали Портман, изпълнителката на ролята на кралица Амидала в „Star Wars епизод I: Невидима заплаха” (1999). Именно външната прилика (особено с грим) станала за младата актриса печеливш билет за голямото кино. Джордж Лукас я поканил за ролята на двойницата на Кралицата – Сабе. Дори в някои моменти на снимачната площадка Кийра сменяла Портман. След излизането на филма, този факт е забелязан само от опитни специалисти, останалите са убедени, че и в двете роли - и Амидала, и Сабе – играе Натали Портман.

Първата й сериозна роля е в британския сериал „Оливър Туист” (1999), следват ролята на Лара в сериала „Доктор Живаго” и малка роля в „The Hole” (2001), където Кийра Найтли се съблича пред камерата. Първата й главна роля е в „Princess of Thieves” на Disney (2001) и най-накрая – пробив в една от главните роли в романтичната комедия „Ритай като Бекъм” (2002). Филмът носи на актрисата дългоочакваната известност.

Признанието, славата и популярността носят със себе си поток от нови предложения и изгодни контракти. Заниманията в колежа, където Кийра постъпва през 2002 г., за да учи класическа и английска литература и история, се оказват несъвместими с кариерата й. На Кийра й се налага да направи избор и тя оставя колежа, за да се посвети изцяло на киното. Наистина, актрисата твърди, че това е временно и планира да завърши образованието си… някога. А засега ще се снима. И без това предложенията валят от всички страни.

През 2003 г. Кийра Найтли играе главната женска роля в „Карибски пирати: Проклятието на Черната перла”. Появата й на екрана в компанията на блестящия Джони Деп и на Орландо Блум не само й носи неимоверна популярност, но и я изпраща пред прага на холивудския Олимп. Сред най-големите звезди Кийра се нарежда със следващите си филми: продължението на „Карибски пирати”, „Наистина любов” (2003), „Крал Артур” (2004), „Усмиряване” (2005), „Домино” (2005) и накрая „Гордост и предразсъдъци” (2005). За ролята на Елизабет Бенет в последния филм, Найтли бе номинирана за „Оскар”.
Кийра Найтли не престава да удивява зрителите. Ролите й са многопластови: аристократка, подрастваща спортистка, страховита жена-воин, пропила се сервитьорка, ловец на глави… Но, както твърди самата актриса, най-добрата й роля предстои.

Към 2019 г. актрисата вече има втора номинация за Оскар - за "Игра на кодове" (2014), освен две номинации от Британската академия и три - за Златен глобус, вкл. за "Изкупление" (2007). През 2010-2011 г. навлиза и на театралната сзцена в Лондон, където прави дебют в комедията "Мизантроп" на Молиер.

В личния си живот, Кийра Найтли има връзки с ирландския актьор Дел Синот (в периода 2001 - 2003 г.), с ирландския актьор Джейми Дорнан (в периода 2003 - 2005 г.) и с английския режисьор, сценарист и актьор Рупърт Френд (2005 - 2010 г.). През май 2013 г. се омъжва за английския музикант от рок групата "Klaxons" и актьор Джеймс Райтън, с когото ходят две години преди това и от когото има дъщеря, родена през май 2015 г. Пет месеца след раждането играе на Бродуей в пиесата "Терез Ракен" по романа на Емил Зола, а девет месеца след раждането се връща и към филмовата си кариера - за снимките на драмата "Косвена красота" (2016). От 2018 г. е офицер на Ордена на Британската империя за заслугите си към драмата и благотворителността. Живее в Лондон, до 2017 г. има и апартамент в Ню Йорк.

Филмография

Актьор: Silent Night Берлин, обичам те! Колет Лешникотрошачката и четирите кралства Косвена красота Еверест Игра на кодове Джак Райън: Теория на хаоса Ана Каренина Опасен метод Булевард Лондон На ръба на любовта Херцогинята Коприна Изкупление Карибски пирати: На края на светa Карибски пирати: Сандъкът на мъртвеца Гордост и предразсъдъци Усмиряване Крал Артур Карибски пирати: Проклятието на черната перла Наистина любов Ритай като Бекъм Star Wars епизод I: Невидима заплаха

Новини

Сънданс 2019 тръгва в четвъртък със 152 пълнометражни заглавия Кийра Найтли в главната роля в „Misbehaviour“ CineLibri-4 през октомври Джон Карни смята, че Кийра Найтли е модел, а не актриса Кийра Найтли е най-новото попълнение в „Странична красота” Кийра Найтли води преговори за участие в „Колет” Животът на Джейн Остин пренесен на голям екран Обявиха номинациите за Оскар 2015 Награди AFI 2015 - звезден обяд и реч на Кърк Дъглас Ето и номинациите за “Златен глобус” Холивудските филмови награди 2014 откриха сезона на наградите Кийра Найтли планира да се оттегля от киното Кийра Найтли и Джуд Лоу във филмовата адаптация на романа “Анa Каренина” Рейчъл Вайс се присъедини към актьорския състав на “Oz: The Great And Powerful” Кийра в „London Boulevard” Кийра и Орландо отново заедно Кийра Найтли след „The Duchess” Кийра в римейк на „Моята прекрасна лейди” Найтли на корицата на списание Гуиневир – силно привлечена от Грант Наистина комедия Кийра Найтли няма да учи в университет
Copyright © 2024 Dir.bg.