Безбог

Godless

България, Дания, Франция | 2016г | 99 минути | Драма , Криминален , Романтичен | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 11.08.2016
Премиера в България: 05.05.2017
Производител: Клас Филм, Snowglobe, Alcatraz Films, Film Factory
Разпространител: Арт Фест
Награди и номинации: 5 награди "Златна роза" 2016 г. (най-добър филм, режисьор, оператор, женска роля и мъжка роля)
4 награди от Локарно 2016 г. (вкл. "Златен леопард")
Голямата награда "Бронзов кон" от Скокхолм 2016 г. и награда за най-добра женска роля
Множество награди и номинации от фестивалите в Севиля, Торонто, Варшава, Сараево, Рейкявик, Хамбург, Мумбай, Билбао, Батуми 2016 г.

В отдалечено провинциално градче медицинската сестра Гана (Ирена Иванова), пристрастена към морфина, продава на черния пазар личните карти на пациенти с деменция. У дома тя издържа своята майка, с която почти не разговаря. Връзката с приятеля й също не е източник на любов - сексуалното привличане е изчезнало и интимността е сведена до споделена пристрастеност към наркотика. Като че ли нищо не докосва съвестта на Гана - дори инцидентното убийство на пациентка, заплашила да разкрие нейните далавери.

Един свят без любов, без грижа, без прошка, без Бог. Свят, в който една безчувствена медицинска сестра обгрижва възрастни с деменция. Но всичко се променя, когато тя чува музиката на Йоан (Иван Налбантов) - нов пациент, чията карта вече е продала. Той е възрастен диригент на църковен хор. Неговата личност, музиката му започват да я променят - може би неосъзнато, може би обречено. Нарастващата симпатия към стареца отключва дрогираното й съзнание и я подготвя за промяна.

Йоан е арестуван за измама. По нейна вина единственият пациент, към когото изпитва нещо, влиза в затвора. Тогава за първи път тя се решава да стори това, което е редно, но проумява, че за "правилното нещо" се плаща висока цена и че добрите й намерения я водят към саможертва.

История за падението на един обикновен човек, принуден да действа против съвестта си. Чрез моралните дилеми на едно поколение, израснало без вяра в доброто, авторката изследва крехката връзка между бруталност и съпричастие.

Филмът е заснет във Враца и околностите през февруари - март 2015 г.

Прожекция на Златна роза Варна: 24.09.2016 г.
Прожекции на София Филм Фест: 12-13.03.2017 г.
Специални прожекции в София: 05 - 30.05.2017 г. (в кината Дом на киното, Одеон, Евро синема, Люмиер и Културен център Г8).

Кастинг

Режисьор: Ралица Петрова
В ролите: Ирена Иванова, Иван Налбантов, Венцислав Константинов, Димитър Петков, Александър Трифонов
Сценарист: Ралица Петрова
Продуценти: Росица Вълканова, Ева Якобсен, Микел Йерсин, Филип Акока, Лоранс Клер, Оливие Тери-Лапине
Оператори: Крум Родригес, Чейс Ървин
Copyright © 2024 Dir.bg.