1952: Иван и Александра

Ivan and Alexandra

България | 1989г | 80 минути | Драма , Юношески | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 27.02.1989
Премиера в България: 27.02.1989
Производител: Студия за игрални филми „Бояна“, творчески колектив „64“
Разпространител: Българска кинематография
Награди и номинации: Голяма награда на "Златна роза" 1988 г.
Номинация за Златна мечка от Берлин 1989 г.
Номинация за най-добър филм от кинофестивала в Чикаго 1989 г.

1952 година. Време на фанатизъм и помпозност, мълчание и страх. Но и време, като всяко друго, в което хората живеят – срещат се, обичат се, раждат деца.

Време на детството и първите трепети на любовта за главните герои – Иван и Александра. Бащата на момичето е арестуван като предател на родината. Това отключва цяла поредица действия спрямо дъщеря му, като едно от тях е изключването й от комсомолската организация. Единствен Иван в името на любовта си към нея се стреми да я разбере и да й помогне.

Иван (Климент Чорбаджиев) е „артистът” в класа. Той с патос декламира от трибуната стихотворения, участва по радиото в ролите на Гаврош и Павлик Морозов. Той мечтае да стане герой и в живота.

Измисля си една история с намерено в пещера оръжие, без да подозира, че това може да стане причина за неволно предателство към най-добрия приятел на семейството, който пострадва от това. В името на любовта си към съученичката си Александра (Моника Будьонова), дъщеря на бивш партизанин, по-късно репресиран, Иван извървява мъчителния път на отчаянието, довел го до истината за някои явления в живота.

Времето не просто оставя следа в душата на Иван и Александра - то (де)формира характерите им.

Кастинг

Режисьор: Иван Ничев
В ролите: Мария Найденова, Христо Гърбов, Филип Трифонов, Климент Чорбаджиев, Моника Будьонова, Мария Статулова, Андрей Андреев, Силвия Въргова
Сценарист: Иван Ничев
Продуцент: Силвин Панков
Музика: Божидар Петков
Оператор: Георги Николов
Copyright © 2024 Dir.bg.