Кметът

The Mayor

България | 2009г | 56 минути | Биографичен , Документален | Официален сайт
- 0/10

За филма

Производител: БНТ
Разпространител: БНТ

Това е филм за драматичната и изпълнена с превратности съдба на един човек, запазил достойнството и морала си въпреки сложните житейски ситуации.

Кметът инженер Иван Иванов е най успешния и най-дълго управлявалия кмет на София - цели 10 години 3 месеца и 15 дни. По негово време наричали София „Малкия Брюксел” и „Виена на Балканите„.

Управлявал е града през смутните години на 20-и век: от 1934 до 1944г. Следен както преди 9-ти септември, така и след това, споменът за него остава предимно между кориците на досиетата – и на тайната полиция на Царска България и на Държавна Сигурност на комунистическа България. Осъден първоначално от Народния съд на смърт а след това „помилван” поради липсата на специалисти, той остава жив само благодарение на недостижимия си професионализъм и до края на живота си работи за изграждането и благото на София.

Филмът е не само разказ за живота на този изключителен човек, но и изследва ролята на отделната личност в историята, опитва се да отговори на въпроса възможно ли е да запазиш морала си в момент, в който той може да се окаже само един ненужен товар.

Кастинг

Режисьори: Антоний Дончев, Адела Пеева
В ролите: Иван Юруков, Захари Бахаров, Валентин Танев
Сценарист: Адела Пеева
Copyright © 2024 Dir.bg.