Ти, който си на небето

Thou, Which Art in Heaven

България | 1989г | 102 минути | Драма | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 22.01.1990
Премиера в България: 22.01.1990
Производител: Бояна филм
Награди и номинации: СБФД’94 – наградата за най-добър български игрален филм за периода 1990-1993; Номинация за европейската награда “Феликс” за мъжка роля на Йозеф Кронер; ФБИФ София’90 – наградата за мъжка роля на Йозеф Кронер

По повестта „Балада за Георг Хених“ (1987 г.) на Виктор Пасков

София през 50-те години. Самотен и забравен от всички, в приземния етаж на стара къща преживява последните си дни старият майстор на цигулки – основателят на българската лютиерска школа, чехът Георг Хених (Йозеф Кронер).

Тук той среща своя последен ученик – малкия цигулар Виктор (Боян Ковачев). Пред очите на даровитото и чувствително дете Хених открива приказния свят на музиката, нежността, добротата независимо от страшната нищета на материалния свят, който обитава, от духовната и нравствена пустота и господството на догмите в периода на култа към личността. Ненатрапчиво, но убедително той внушава на малкия Виктор, че човекът може да бъде физически унищожен, но духовно не може да бъде победен.

Любознателното момче обича да ходи при стария майстор, да слуша спомените му и приказките за Господ, които той му разказва. Бащата на Виктор (Любен Чаталов) е готов да помогне на музиканта да уреди документите си и да отдели някакви пари, за да не отиде в старчески дом.

Кастинг

Режисьор: Дочо Боджаков
В ролите: Калин Арсов, Пламен Сираков, Йозеф Кронер, Боян Ковачев, Любен Чаталов, Лили Върбанова, Андраш Конча
Сценарист: Виктор Пасков
Продуцент: Владимир Бобчев
Музика: Божидар Петков
По книгата на: Виктор Пасков
Оператор: Иван Варимезов
Copyright © 2024 Dir.bg.