Докато Ая спеше

While Aya Was Sleeping

България | 2015г | 90 минути | Драма | Официален сайт
- 6.1/10

За филма

В разпространение от: 16.11.2015
Премиера в България: 21.10.2016
Производител: Филмарк, Аудиовидео Орфей, Меджик шоп, Филмсаунд, Булфилм, КТ Филм и Медия, НФЦ
Разпространител: Артин Вижън
Награди и номинации: „Златна роза” 2015 – награда за най-добър актьор (Стефан Денолюбов)

Втори пълнометражен филм на Цветодар Марков след "HDSP: Лов на дребни хищници" от 2010 г.

7-годишната Ая прекарва много време в театъра, защото баща й Асен е актьор.
Една вечер Ая заспива в апаратната. След края на представлението интригите, предателствата и натрупаното напрежение в театралната трупа постепенно ескалират. Илюзиите на Асен рухват, когато разбира, че телевизионната звезда Боян ще го измести в отдавна подготвяна постановка и таткато на Ая провокира скандал, който прераства в пиянска свада. Ще успее ли Асен да преоткрие себе си с безрезервната подкрепа на жена си и безкористната обич на дъщеря си?

"Отново гангстерска история за прехода, но през погледа на най-чувствителните представители на обществото - децата и хората на изкуството. Камерна драма за нелеката съдба на артиста в днешното комерсиално време - един комуникативен, отворен към публиката филм, който е същевременно нежен и деликатен.

В центъра на историята е Асен (Стефан Денолюбов), талантлив актьор, чиято мечта е да изиграе Вуйчо Ваньо. Проектът вече е в ход и той няма търпение най-после да осъществи бленуваната роля. След поредното успешно представление на "Ричард III", докато разговаря с колегите си в гримьорната, е повикан при директора. И тук светът се срутва пред очите му, когато разбира, че не само шекспировата пиеса ще бъде свалена от репертоара, но и Вуйчо Ваньо ще се играе от актьор, познат от телевизията.

Паралелно с интригите, които се заплитат след зашеметяващата новина, се запознаваме и със семейството на Асен: 7-годишната му дъщеря Ая (Ая Мутафчиева), която спи в апаратната и сънува своите цветни и по детски невинни сънища, без да подозира какво се случва с баща й, и съпругата му Мила (Ирини Жамбонас), очакваща го за отдавна планирана вечеря с родителите й.

Актьорът-идеалист същевременно е и любящ баща и съпруг. Той е гневен и тъжен, на ръба на отчаянието, но и успяващ да се бори.

Юлиан Вергов е в ролята на Боян - актьора-мечка, показващ по един неповторим начин обратната страна на професията. Комичен, на места дори нелеп, той изживява моментната си слава и въпреки проявеното съчувствие към колегата си, не се отказва от ролята. На същия полюс е и Абрашев (Георги Кадурин), режисьорът на злополучния проект, който не е съгласен с избора за Вуйчо Ваньо, но не смее да протестира, защото знае, че може лесно да бъде заменен. Емил Емилов се превъплъщава в директора Руменов, който в името на печалбата е готов на всякакви компромиси. В актьорския състав са още Станка Калчева (Данчето) и Красимира Кузманова (Каприева) - една от героините на нашето време, телевизионна журналистка, която създава "звезди".

Някои критици определят лентата като метафора на българските несполуки, а други - като филм за любовта към театъра и към близките. За разлика от другите български продукции през 2015 г., които показват тоталния разпад на семейството, тук главният герой намира своето убежище именно сред любимите си същества. И неслучайно когато видиш една от най-вълнуващите сцени между двамата съпрузи - Мила, която си тръгва ядосана от театъра със заспалото на ръцете й дете, а Асен ляга на капака на колата и прави сърце на стъклото, разбираш, че каквото и да се случи до финала, героят ще бъде спасен."
(по материал на Зорница Кънчева за сайта formalno.com)

Официална премиера: 19.10.2016 г. в кино Люмиер.
Прожекция на "Златна роза" 2015 Варна: 07.10.2015 г.
Прожекции на Киномания 2015: 16-19.11.2015 г.
Прожекция на София Филм Фест: 15.03.2016 г.

Кастинг

Режисьор: Цветодар Марков
В ролите: Станка Калчева, Емил Емилов, Ая Мутафчиева, Юлиан Вергов, Георги Кадурин, Стефан Мавродиев, Ирини Жамбонас, Стефан Денолюбов, Красимира Кузманова
Сценарист: Цветодар Марков
Продуцент: Христиан Ночев
Музика: Теодосий Спасов
Оператор: Кирил Паликарски
Copyright © 2024 Dir.bg.