Гласът на вятъра

Windtalkers

САЩ | 2002г | 134 минути | Военен , Драма , Екшън | Официален сайт
- 10/10

За филма

Премиера на видео: 25.12.2002
Производител: Twentieth Century Fox

Вълнуващ и динамичен епичен разказ от Джон Ву!

Какво е общото между Джордж Вашингтон, майка Тереза, Уинстън Чърчил и индианците навахо Честър Нес и Сам Билисън? Всеки от тях е получил ордена на Конгреса - най-високото американско отличие, връчвано на цивилни граждани. С Нес и Билисън това се случва на 26 юли 2001г. от ръцете на президента Джордж Буш, в присъствието на трима от техните съплеменници - последните оцелели от групата от 29 индианци, участвали в изработването на тайния код, използван от американската армия по време на Втората световна война. Но беше необходим повече от половин век и един филм като “Гласът на вятъра”, за да се заговори най-сетне за тези герои.

През 1942 г. американската армия в Тихия океан има сериозни проблеми с изтичането на информация. Ветеран от Първата световна война, син на мисионер, възпитан в резерват на навахо им подсказва да използват индианския диалект, който няма азбука и писмени символи и се предава устно. 211 думи и изрази от военния речник намират своите еквиваленти на езика навахо и то само в главата на упълномощените войници. Не е изработен нито един документ, за да не попадне в ръцете на неприятеля. В последствие 400 навахо са обучени, за да изпращат, получават и превеждат подадените заповеди.

Кастинг

Режисьор: Джон Ву
В ролите: Никълъс Кейдж, Джейсън Айсъкс, Франсиз О'Конър, Марк Ръфало, Ноа Емърик, Роджър Уили, Адам Бийч, Крисчън Слейтър, Франсис О’Конър
Сценаристи: Джо Баттиър, Джон Райс
Продуценти: Терънс Чанг, Джон Ву
Музика: Джеймс Хорнър
Оператор: Джефри Кимбол
Copyright © 2024 Dir.bg.