Прегръдката на змията

El abrazo de la serpiente

Колумбия, Венесуела, Аржентина | 2015г | 122 минути | Драма , Исторически , Приключенски | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 25.05.2015
Премиера в България: 20.05.2016
Производител: Buffalo Films, Oscilloscope Laboratories
Разпространител: Арт Фест
Награди и номинации: Номинация за Оскар 2016 г. (за най-добър чуждоезичен филм)
Кан 2015 - награда на Международната конфедерация на арт кината

"Embrace of the Serpent":
(черно-бял)

По дневниците на немския етнолог и изследовател Теодор Кох-Грюнберг (1872 - 1924) и по бележките на американския биолог и етноботаник Ричард Евънс Шултис (1915 - 2001).

През 1909 г. Кох-Грюнберг (в ролята - Жан Бижвое) пристига с кану на брега на реката, където чака младият шаман Карамакате, вероятно последен представител на избито племе. Теодор търси изключително рядко цвете, за което смята, че може да го излекува от фаталната му болест, а Карамакате - обиден на белите - трудно се съгласява да помогне, чак след като Теодор му обещава да го отведе при оцелели членове от племето му.

Пътешествието им ги води през реки и джунгли, унищожени от намесата на европейците и свършва при един садистичен испански свещеник, покровителстващ сирачета.

В паралелна история, случваща се в същия регион трийсетина години по-късно, през 1940 г., американският изследовател Шултис (в ролята - Брион Дейвис) провежда свое издирване на рядкото цвете в компанията на порасналия Карамакате на място, съсипано от добива на каучук.

Филм за постигането на вътрешна свобода, показан чрез среща между две цивилизации – на Карамакате, последния шаман от индианско племе в поречието на Амазонка, и двама учени от Европа, които той среща през годините. За да стане воин, Карамакате трябва да изостави всичко и да отиде сам в джунглата, като се ръководи само от своите мечти. В това пътуване в самота и тишина, той трябва да разбере кой е всъщност. Като единствен пазител на една древна традиция, криеща тайните на връзката между човека и природата, последният шаман иска да опази свещеното цвете Якруна, което лекува и пренася хората в света на сънищата.

Напомняйки филмите „Dead Man” на Джим Джармуш и „Агире, гняв Божий” на Вернер Херцог, „Прегръдката на змията” завладява със съспенс, показвайки диалога между представители на два свята, които са в унищожителен конфликт. Разкошно заснета в сребристо черно-бяло, тази елегична приключенска история изследва един изчезващ начин на живот и света на природата, който пренебрегваме (и унищожаваме).

Прожекции на София Филм Фест: 22-28.03.2016 г.

Кастинг

Режисьор: Сиро Гера
В ролите: Брион Дейвис, Яуенку Мигуе, Антонио Боливар, Нилбио Торес, Жан Бижвое
Сценаристи: Сиро Гера, Жак Тулмонд Видал
Продуцент: Кристина Гайего
Музика: Наски Линарес
Оператор: Давид Гайего
Copyright © 2024 Dir.bg.