Деца на тихата революция

България, САЩ | 2016г | Документален | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 22.03.2016
Премиера в България: 22.03.2016
Производител: Viktori Pictures, Concept Studio
Разпространител: 20 София Филм Фест 2016

Темата за прехода е документирана в едно уникално пътешествие на група български ученци, станали свидетели на падането на комунизма. В навечерието на тяхното дипломиране през 1995 година.

Те вярват в мечтите си, но страната им е в криза, която ще продължи и през следващите 20 години. Кинотворбата проследява този период през погледа и живота на всички тези съученици и приятели.

Една от тях е и Виктория Ершова, която също споделя личната си история и стремеж към щастие през последните 20 години. Кои са „Децата на Тихата революция” и какво се случи с техните мечти? Надеждите на момчетата и момичетата, завършили гимназия през 90-те, бяха повлияни от тогавашната ситуация в България по неочаквани начин и това определя житейския път на българския режисьор от Лос Анджелис Виктория Ершова.

Какво се случи не само с випуск ‘95, но и с цялото поколение на Прехода, е основен мотив в нейния документален филм. В началото продукцията започва като идея да се заснеме кратко видео за срещата по случай 10-годишнината от завършване на гимназия. Впоследствие темата се оказва много по-голяма и Ершова пътува цели седем години между Лос Анджелис и България, а също и редица градове по света, където живеят вече порасналите „Деца на тихата революция” - Ню Йорк, Лондон, Дъблин, Норвегия. След това, тя се връща за 12 месеца в родината, за да завърши филма.

Кастинг

Режисьор: Виктория Ершова
Сценарист: Виктория Ершова
Музика: Георги Стрезов
Монтаж: Нина Алтъпармакова
Copyright © 2024 Dir.bg.