И дойде денят

And the Day Came

България | 1973г | 86 минути | Драма | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 21.12.1973
Премиера в България: 21.12.1973
Производител: Бояна филм

Действието се развива в рамките на един ден - 9 септември 1944 година. България излиза от нацистката коалиция и се присъединява към антифашистките страни. Партизанските отряди идват скоро от планините. Младият Мустафа (Пламен Масларов) е един от тях. Той ще трябва сам да отговори на важни морални въпроси, които революцията задава на всеки човек - да прецени къде точно е границата между оправданото и неоправданото насилие.

Това е най-дългият ден в живота на Мустафа - денят на неговото пълнолетие. На този ден той изпитва първото си съмнение. Мустафа си спомня една нощ, когато са получили заповед да убият политически подстрекател, но неговият приятел Матей (Асен Кисимов) е убил детето му по погрешка. Матей получава лека присъда, но гузната му съвест го кара да сложи край на живота си.

Още едно младо момче се присъединява към отряда и получава неговото име. Той действа, без да поставя под съмнение заповедите и без да проявява съмнение. Една от задачите му е да извърши екзекуцията на група арестувани мъже след преврата. Мустафа също е там. Той раздава правосъдие и се чувства несправедливо наказан от смъртта на най-близкия си приятел.

Същия ден той се влюбва в младата партизанка Пшеничка (Елена Мирчовска), но се отделя от нея, за да не го убие врагът.

Балада за мрачните времена, които са преживели героите на филма.

Кастинг

Режисьор: Георги Дюлгеров
В ролите: Елена Мирчовска, Иван Кожухаров, Пантелей Пантелеев, Пламен Масларов, Вълчо Камарашев, Асен Кисимов
Сценарист: Васил Акьов
Продуцент: Вълчо Йорданов
Музика: Кшищов Пендерески, Родион Шчедрин, Любомир Пипков
Оператор: Радослав Спасов
Copyright © 2024 Dir.bg.