Слава

Glory

България, Гърция | 2016г | 101 минути | Драма , Комедия | Официален сайт
- 2.9/10

За филма

В разпространение от: 04.08.2016
Премиера в България: 02.12.2016
Производител: Абраксас филм, Aporia Filmworks, Graal Films, Red Carpet, Screening Emotions
Разпространител: Wide Management, Киномания 2016
Награди и номинации: 2 награди от "Златна роза" 2016 г. (най-добър сценарий и най-добър оператор), специална награда на град Варна за "Абраксас филм", награда на Съюза на българските филмови дейци и награда на акредитираните журналисти
Грамота от кинофестивала в Гент (Белгия) 2016 г.
"Златна морска звезда" от фестивала Хемптънс (САЩ), 2016 г.
Номинация за "Златен леопард" от фестивала в Локарно (Швейцария) 2016 г.

По действителни събития от септември 2001 г.

Трагикомедия, в която животът на космополитна специалистка по пиар и самотен железничар се преплитат по особено злощастен начин. Служител от БДЖ - кантонер на име Цанко Петров (Стефан Денолюбов), работещ на малка гара в някакъв селски район, вижда на релсите куп пари и добросъвестно ги предава на полицията.

Амбициозната и властна пиарка на транспортното министерство Юлия Стайкова (Маргита Гошева) пък трябва да се справи с последствията от огромен скандал и същевременно се опитва да зачене от невероятно търпеливия си съпруг Валери (Китодар Тодоров). Юлия решава да използва честната постъпка на Цанко за пиар в полза на министерството и препоръчва служителя за публична награда. Така държавата го награждава за благодарност с нов електронен часовник... който обаче скоро спира да работи, понеже е менте. Заради него Цанко е трябвало да свали от китката си стария ръчен съветски модел „Слава”, семейна реликва - спомен от починалата му майка.

Юлия се е опитала да отклони общественото внимание от корупционен скандал, а простият дотогава живот на Цанко е въвлечен в хаоса на бюрокрацията. Планът й се проваля, тъй като тя е изгубила предишния му часовник... Започва отчаяната борба на Цанко да си върне не само старата "Слава", но и своето собствено достойнство. Грешката на Юлия оказва върху живота и на двамата въздействие, което отначало изглежда объркващо и забавно като обичаен фарс за българската работна етика. Постепенно задълбочаващият се ефект води до обрати и изненади, които стават все по-мрачни.

Безуспешно опитваща се да съчетае кариерата с личния си живот, пиарката твърде късно осъзнава до какви последици може да достигне пренебрегването на човешкото отношение в стремежа й към професионализъм.

Заглавието на лентата идва не само от медийната слава на героя, но и от марката популярни съветски часовници. Филмът използва максимално потенциала на противоположните персонажи, за да покаже цялата грозота и жестокост на обществото. Всички освен невинния Цанко се опитват просто да си спасят кожите, дори и симпатичният разследващ журналист Кирил Колев (Милко Лазаров).

Прожекция на кинофестивала в Локарно: 04.08.2016 г.
Прожекция на "Аполония": 08.09.2016 г.
Прожекция на Киномания: 17.11.2016 г.
Специална прожекция: 05.02.2017 г. в Дом на киното София.
Прожекция на София Филм Фест: 13.03.2017 г.

Кастинг

Режисьори: Кристина Грозева, Петър Вълчанов
В ролите: Стефан Денолюбов, Маргита Гошева, Китодар Тодоров, Милко Лазаров, Иван Савов, Ана Братоева, Надежда Братоева, Никола Додов, Станислав Ганчев, Мира Искърова, Христофор Недков, Таня Шахова, Деян Статулов, Дечо Таралежков, Николай Тодоров, Димитър Сарджев
Сценаристи: Кристина Грозева, Дечо Таралежков, Петър Вълчанов
Продуценти: Кристина Грозева, Петър Вълчанов, Константина Ставриану
Музика: Христо Намлиев
Оператор: Крум Родригес
Copyright © 2024 Dir.bg.