Белгийският крал

King of the Belgians

Белгия, Холандия, България | 2016г | 94 минути | Драма , Комедия | Официален сайт
- 7/10

За филма

В разпространение от: 30.11.2016
Премиера в България: 24.03.2017
Производител: Bo Films, Entre Chien et Loup, Topkapi Films, Арт Фест
Разпространител: RFF International
Награди и номинации: Grand Prix (награда на публиката) от фестивала в Одеса 2017 г.

По статия във в. „Таймс”, описваща преживяванията на президента на Естония, който при изригването на вулкана Ейяфятлайокутъл се придвижва с лека кола от Истанбул до Талин.

Пародия на документален Road Movie, разказващ за своенравен монарх, изгубен на Балканите. Белгийският крал е изпратен в Истанбул, развихря се природно бедствие, разпалва се политическа криза и кралят е натирен на сухопътно пътешествие инкогнито към дома - което включва сблъсъци, премеждия и велики моменти. Същността на комедията е в попадането на неочаквани места. Ситуациите стават все по-скандални, но същевременно остават възхитително правдоподобни.

Крал Николас III (Петер Ван ден Бегин) е самотник и има чувството, че не живее собствения си живот. Той заминава на официално посещение в Истанбул с британския кинорежисьор Дънкан Лойд (Питер ван дер Хауен), назначен от двореца да заснеме документален филм с цел да се поосвежи скучният публичен образ на монарха. Идва новината, че Валония, южната половина на Белгия, е обявила независимост.

Кралят трябва веднага да се върне у дома и да спаси царството си. И този път по изключение ще напише сам проклетата си реч. Докато бързат да отпътуват, слънчева буря връхлита Земята и причинява срив в комуникациите и затваряне на въздушното пространство. Няма телефони. Няма самолети. За да утежни положението оше повече, турската охрана категорично отхвърля предложението на краля да се завърнат у дома по земя. Но кралят няма намерение да изчака бурята да отмине. Лойд, усетил шанс от историческа значимост, скроява съмнителен план за бягство, включващ живописни костюми и пеещи българки. Така започва тяхната одисея през Балканите под прикритие.

Нина Николина влиза в ролята на българската фолклорна певица Ана, която спечелва сърцето на белгийския крал, а Валентин Ганев е зам. шефът на турските тайни служби.

Едно пътешествие, изпълнено с драматични обрати, смайващи срещи и мигове на мимолетна радост.

Прожекция на София Филм Фест: откриващ филм на 09.03.2017 г., прожекции 10-30.03.2017 г.

Кастинг

Режисьори: Петер Бросенс, Джесика Удуърт
В ролите: Петер Ван ден Бегин, Брюно Жорис, Титус де Воогт, Люси Дебе, Нина Николина, Валентин Ганев, Питер ван дер Хауен, Горан Радакович
Сценаристи: Петер Бросенс, Джесика Удуърт
Продуценти: Петер Бросенс, Джесика Удуърт, Мира Сталева, Стефан Китанов
Оператор: Тон Петерс
Copyright © 2024 Dir.bg.