Най-великият шоумен

The Greatest Showman

- 10/10

За филма

В разпространение от: 20.12.2017
Премиера в България: 29.12.2017
Премиера на DVD: 04.06.2018
Производител: Chernin Entertainment, TSG Entertainment, 20th Century Fox
Разпространител: Александра Филмс

Историята на американския политик, шоумен и бизнесмен Пи Ти Барнъм (1810 - 1891, в ролята - Хю Джакман), визионер, израснал от нулата до създаването на хипнотизиращ спектакъл, превърнал се в световна сензация. Шведската актриса Ребека Фъргюсън играе шведската оперна певица Джени Линд (1820 - 1887), чиито турнета в Америка Барнъм организира в ранните си години на импресарио.

Влезте и се потопете... в омагьосващото въображение на един човек, чийто стремеж е да докаже, че животът може да е най-вълнуващото от всички шоута. Вдъхновена от легендата и амбициите на несравнимия американски импресарио и поп-културен феномен Ф.Т. Барнъм, тази шеметна история в стил „бедняка милионер“ е за смел мечтател, който се издига от нулата, за да докаже, че всяка мечта може да се превърне в реалност и че дори и най-незабележителният човек е в състояние да напише своята удивителна история, достойна за шоу от световна класа.

Австралийският режисьор отбелязва своя дебют в киното с този филм - история в неподражаемия стил на Барнъм, която ни отвежда в една приказна реалност, изпълнена със заразителни поп мелодии, взривяващи танци и превръщаща се в истински празник на преобразяващата сила на забавлението, любовта и вярата в собствените възможности. Грейси смесва оригинални песни от носителите на „Оскар“ Бендж Пасек и Джъстин Пол (La La Land) с невероятно талантливия актьорски състав начело с номинирания за „Оскар“ Хю Джакман, за да даде възможност на публиката да стане свидетел на зараждането на масовите забавления и мега звездите на 70-те години, но не на XX, а на XIX век. В резултат ще може да се потопите в наскоро електрифицирания свят на Америка от Златната ера след края на Гражданската война, през погледа на зараждащата се поп култура.

Ф.Т. Барнъм е един от родоначалниците на нашето време, пионер за днешните новатори и предприемачи, който коренно променя социалния живот. Барнъм е убеден, че след черната работа в ежедневието може да попаднеш в царство на чудесата, любопитството и да се почувстваш щастлив от това, че си различен - и животът изглежда много по-велик, отколкото са най-големите ти очаквания. „Когато зрителите са присъствали на спектакъл на Ф.Т. Барнъм, те са се пренасяли извън обикновеното ежедневие“, казва режисьорът. „Барнъм е първият, който предлага забавление за масовата аудитория по наистина демократичен начин“, допълва продуцентът Джино Топинг. „Защото по това време театърът и останалите форми на изкуство – концерти и всичко останало – са се смятали привилегия само на висшата класа. Така че това е било забавление за всички“.

„Важната идея във филма е, че вашето истинско богатство са хората, с които сте заобиколен и които истински обичате“, казва Грейси. „Барнъм събира хора, които биха били игнорирани от останалите. И след като поставя такива аутсайдери под светлината на прожекторите, той създава семейство, в което всеки се грижи за останалите. С развитието на действието във филма, той за малко да загуби и истинското, и цирковото си семейство, но впоследствие открива, че най-важното, което трябва да направи, е да ги събере заедно“.

Кастинг

Режисьор: Майкъл Грейси
В ролите: Хю Джакман, Ребека Фъргюсън, Зак Ефрон, Пол Спаркс, Зендея, Мишел Уилямс
Сценаристи: Майкъл Арнд, Джени Бикс, Бил Кондън
Продуценти: Хю Джакман, Лорънс Марк
Музика: Джон Дебни, Джоузеф Трапанийз
Оператор: Шеймъс Макгарви
Copyright © 2019 Dir.bg.