Американска идилия

American Pastoral

САЩ | 2016г | 126 минути | Драма | Официален сайт
- 9.3/10

За филма

В разпространение от: 21.10.2016
Премиера в България: 28.10.2016
Производител: Lakeshore Entertainment, Lionsgate
Разпространител: Про Филмс

По романа "Американски пасторал" (1997 г.) на американския белетрист Филип Рот.

Идилията на американска двойка се пропуква, когато от добро и възпитано момиче дъщеря им се превръща в изпълнена с враждебност и фанатизъм тийнейджърка, способна на немислима жестокост. Баща й трябва едновременно да се бори с чувството на безпомощност и безграничната си любов към нея.

Сиймор Левов-Шведа (Юън Макгрегър) е легендарен спортист от гимназията на Нюарк. Той израства в следвоенните години на разцвет, жени се за за бивша "Мис Ню Джързи" Даун (Дженифър Конъли), наследява ръкавичарската фабрика на баща си и обитава красива каменна къща в идиличното селце Олд Римрок. Добър гражданин, примерен съпруг, трудолюбив преприемач - той се наслаждава на перфектния живот на средната класа и всичко в живота му върви добре.

1968 година. Целият му свят рухва изведнъж, всичко се разпада буквално пред очите му. Мери (Дакота Фанинг), неговата дъщеря - любящо и будно момиче, взривява бомба, за да изрази несъгласието си с американската инвазия във Виетнам. За една нощ Шведа е изтръгнат от американския пасторал и захвърлен в безумието на американската действителност. Шведа се зарича, че ще намери дъщеря си и отново ще обедини семейството - но това, което открива, го разтърсва из основи. Той е принуден да погледне отвъд повърхността и да се изправи срещу хаоса, обхващащ света около него.

Юън Макгрегър:
„Познато ми е усещането, защото самият аз имам четири момичета, четири дъщери и разбирам тази връзка много добре. Връзката между баща и дъщеря е огромна част от моя живот и в сценария беше толкова добре показана. Обичам работата ми да отразява истинския живот и беше страхотна възможност и да режисирам първия си пълнометражен филм".

Снимките са осъществени в Питсбърг, Пенсилвания.

Прожекция на фестивала CineLibri в София: 14.10.2016 г.

Кастинг

Режисьор: Юън Макгрегър
В ролите: Юън Макгрегър, Дейвид Стратеърн, Дакота Фанинг, Дженифър Конъли, Узо Адуба, Моли Паркър, Валори Къри, Рупърт Евънс
Сценарист: Джон Романо
Продуценти: Гари Лукези, Том Розенбърг
Музика: Александр Деспла
По книгата на: Филип Рот
Оператор: Мартин Руе
Copyright © 2024 Dir.bg.