Бари Сийл: Наркотрафикантът

American Made

- 8.3/10

За филма

В разпространение от: 17.08.2017
Премиера в България: 25.08.2017
Премиера на DVD: 18.12.2017
Производител: Cross Creek Pictures, Imagine Entertainment, Quadrant Pictures, Vendian Entertainment, Universal Pictures
Разпространител: Форум Филм България

Американският пилот Бари Сийл (Том Круз) съвместява работата си за правителството с тази на наркодилър през 1980-те години.

В действителност, Бари Сийл (1939 - 1986 г.) е уволнен от авиокомпания TWA през 1974 г., след което е нает от наркокартела Меделин. Транспортира кокаин от Колумбия за САЩ и за всеки полет получава по половин милион долара. След като е арестуван и осъден на 10 години затвор, Сийл моли DEA (Службата за борба с наркотиците) да му позволи да й сътрудничи срещу намаляване на присъдата му. Споразумение е постигнато и Сийл става федерален информатор през март 1984 г. Сътрудничи на ЦРУ при операция в Никарагуа, а през февруари 1986 г. е застрелян в Батон Руж, Луизиана.

В сценария на филма историята е съвсем различна - Сийл първо е нает от ЦРУ за работа срещу комунистическата заплаха в Централна Америка, а едва впоследствие е ангажиран от картела Меделин. Това притеснява Белия дом по времето на президента Рейгън, след като се развива аферата Иран-Контра (ноември 1986 г.).

Сюжет:
Сийл е пилот в гражданската авиация на САЩ през 80-те години на ХХ в., има жена и две деца и животът му не може да бъде по-подреден и предсказуем. Докато с него не се свързва Монти Шафър (Донъл Глийсън) от ЦРУ. Именно опитен летец като Бари е нужен на разузнаването, за да събере информация за най-непристъпните кътчета на Централна Америка. По време на едно от кацанията в Никарагуа, той се запознава с Пабло Ескобар и неговите приближени и тогава Сийл открива златна мина, работейки за американското правителство и същевременно прекарвайки големи количества кокаин за картелите. И тъй като покровителите му във Вашингтон са на най-високите етажи във властта, Бари е напълно спокоен за свободата си. Но дали двойните игри няма да му костват живота?

Филм на режисьора на фантастиката "На ръба на утрешния ден" (2014 г.) и на екшъна "Самоличността на Борн" (2002). Таглайн на лентата: "Не е престъпление, ако го правиш за добрите".

Кастинг

Режисьор: Дъг Лайман
В ролите: Том Круз, Донъл Глийсън, Джеси Племънс, Лола Кърк, Сара Райт, Джонатан Ясков
Сценарист: Гари Спинели
Продуценти: Дъг Дейвисън, Брайън Грейзър, Рон Хауърд
Музика: Кристоф Бек
Оператор: Сесар Чарлоне
Copyright © 2024 Dir.bg.