Смъртта на г-н Лазареску

Moartea domnului Lãzãrescu

Румъния | 2005г | 153 минути | Драма | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 22.09.2005
Премиера в България: 14.03.2006
Производител: Mandragora
Разпространител: 21 София Филм Фест 2017

"The Death of Mr. Lazarescu":

Творба, превърнала се в символ за новото румънско кино.

Господин Лазареску (Йоан Фискутеану) е измъчван от гадене и главоболие и се обажда на бърза помощ. Той изобщо не подозира за епичната одисея, която ще последва в тази странната нощ - следва прехвърляне от доктор на доктор (ужасно натоварени и изтощени от многото работа), от болница на болница (задушни и пренаселени с пациенти), докато животът му бавно гасне...

Злощастното му ходене по мъките е в съпровод на Миоара (Луминита Георгю), която е медицинско лице. Заедно с нея той тръгва по мъчителния път към края.

Заснет в близко до реалното време и отразяващ „типичната румънска мудност”, филмът предизвиква трескаво безпокойство. Не му е чужд и черният хумор, характерен за източноевропейското кино. Камерата (повечето снимки са от ръка) е по-скоро наблюдател, отколкото изследовател.

Представата за г-н Лазареску се изгражда от видимите детайли, не толкова от задълбочени откровения. Героят има няколко котки. В апартамента му цари безредие. Телевизорът постоянно работи. Шеговито се намеква, че дъхът му мирише на алкохол... Акцентът не е върху образите, а върху дисекцията на една житейска ситуация.

Вдъхновен от Шестте нравоучителни разказа на френския режисьор Ерик Ромер, "Смъртта на господин Лазареску" е първият от 6-те филма, посветени на букурещките квартали, които Пую възнамерява да направи. Заснет е с краен натурализъм. Жалките и безнадеждни опити да се окаже медицинска помощ на героя се осъществяват в уродлива, клаустрофобична обстановка. Пую е потресен от пълната безпомощност и липса на съчувствие в румънското здравеопазване, но бюрокрацията и отсъствието на човечност са глобални проблеми.

Прожекция на 10 София Филм Фест: 14.03.2006 г.
Прожекции на 21 София Филм Фест: 03 и 28.03.2017 г.

Кастинг

Режисьор: Кристи Пую
В ролите: Йоан Фискутеану, Луминита Георгю, Дору Ана, Дориан Богута, Дана Догару, Богдан Думитраке
Сценаристи: Кристи Пую, Разван Радулеску
Продуцент: Боби Паунеску
Музика: Андреа Падурару
Оператор: Олег Муту
Copyright © 2024 Dir.bg.