Сладки сънища

Fai bei sogni

Италия, Франция | 2016г | 134 минути | Драма , Романтичен | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 10.11.2016
Премиера в България: 26.05.2017
Производител: IBC Movie, Kavac Film, Rai Cinema
Разпространител: Арт Фест

"Sweet Dreams" / "Fais de beaux reves":

По едноименния автобиографичен роман (2012 г.) на италианския журналист и писател Масимо Грамелини.

Журналист е завладян от спомените за майка си, която умира, докато той е още дете. Спомените са ключов елемент във филма и режисьорът постепенно съживява тези моменти, гравирани в съзнанието на Масимо (Валерио Мастандреа) - спомените за майката, която внезапно и жестоко му е отнета.

Тази зауба, предадена като разказ далеч от евтината мелодрама, оставя незаличим отпечатък в цялостното развитие на журналиста. Работата му като репортер го води на различни места по света, работи по различни теми – спорт, войната в Босна... Връзките идват и си отиват до появата на жената, която може да замести майка му.

„Сладки сънища” – това са двете думи, които майката на Масимо му прошепва, преди той да заспи и докато тя поема последния си дъх. На сутринта на 31 декември 1969 година 9-годишното момче се събужда и разбира, че майка му е умряла. За една нощ животът му се променя драстично. Обясненията, които получава от баща си – сърдечен удар, остават завинаги неясни. На срамежливото момченце, открило у майка си истински приятел, му се налага да порасне в непрестанни съмнения и мъка. Детето се затваря в себе си, търсейки спасение в собственото си въображение.

Години по-късно, когато Масимо вече е успял журналист и отразява войната в Сараево, той се опитва да продаде апартамента на родителите си, но внезапно го връхлитат паник атаки и става ясно, че спомените за миналото продължават да го преследват. Състрадателна докторка помага на измъчения Масимо да отвори съзнанието си за емоционалните травми от детството...


Една дълбока творба, която ще докосне всеки зрител, преживял загуба в своя живот. С други думи, почти всеки човек.

Прожекции на София Филм Фест: 11-30.03.2017 г.

Кастинг

Режисьор: Марко Белокио
В ролите: Валерио Мастандреа, Беренис Бехо, Фабрицио Джифуни, Гуидо Каприно, Барбара Ронки, Еманюел Девос
Сценаристи: Валя Сантела, Ебоардо Албинати, Марко Белокио
Продуцент: Бепе Каскето
Музика: Карло Кривели
По книгата на: Масимо Грамелини
Оператор: Даниеле Чипри
Copyright © 2024 Dir.bg.