Русалка

Rusalka

САЩ | 2017г | 220 минути | Музикален , Опера | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 02.02.2017
Производител: The Metropolitan Opera
Разпространител: Cinema Cyty

Латвийският сопран Кристине Ополайс участва в нова продукция на операта, която й носи първия международен успех - приказната творба (1901 г.) на чешкия композитор Антонин Дворжак за трагичната съдба на Русалка.

Сър Марк Елдър (Великобритания) дирижира тази нова постановка на Мери Зимерман, в която участват още Брандън Йованович (САЩ) като Принца, който пленява сърцето на водната нимфа Русалка; Катарина Далайман (Швеция) като съперницата на Русалка - Чуждестранната принцеса; Ерик Оуенс (САЩ) като Водния дух, бащата на Русалка и Джейми Бартън (САЩ) като двуличната вещица Йежибаба.

Типичен пример за късния романтизъм, „Русалка“ е най-поставяната опера на Дворжак, който още приживе е бил особено популярен в Америка заради посещенията и концертите си на континента. Той я нарича „лирична приказка“ и в нея разработва в музика популярната легенда за трагичната любов на влюбената в човешко същество русалка. Използва и някои мелодии с чешко фолклорно звучене, както и по-универсални теми, за да интерпретира сблъсъка между хората и свръхестествените сили.

Една от най-разпознаваемите сцени в оперната литература е арията на Русалка, наречена „Песен към месеца“, изпълнявана от едни от най-изявените сопрани на световната сцена.

Прожекция: 24.02.2017 г.

Кастинг

Режисьор: Мери Зимерман
В ролите: Кристине Ополайс, Брандън Йованович, Катарина Далайман, Ерик Оуенс, Джейми Бартън
Музика: Антонин Дворжак
Диригент: Марк Елдър
Copyright © 2024 Dir.bg.