Реквием за госпожа Й.

Rekvijem za gospođu J.

Сърбия, България, Македония, Русия, Франция | 2017г | 93 минути | Комедия | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 13.02.2017
Премиера в България: 30.03.2018
Производител: See Film Pro, Геополи филм, Skopje Film Studio, Non-Stop Production, Surprise Alley
Разпространител: А Плюс Филмс
Награди и номинации: 5 награди от FEST 2017 - Белград
Награда на FIPRESCI - най-добър филм на София Филм Фест 2017 г.
Награди и номинации от фестивалите Cph Pix - Копенхаген (Дания), SOFEST - Сопот (Полша), Vukovar - Вуковар (Хърватия) и goEast - Висбаден (Германия)

"Requiem for Mrs.J", a.k.a. "Реквием за г-жа Й":

Черна комедия за жена (Миряна Каранович), която иска да се самоубие, но - заради корупцията и бюрокрацията в Сърбия - не може да направи дори това!
Филмът е и семейна драма, изпълнена с много емоция и любов.

Режисьорът Боян Вулетич:
"В известен смисъл, докато в даден момент не стигнем до смъртта, не можем да започнем да живеем отначало".

Животът може да е сложен, но смъртта може да е още повече... Г-жа Й. е бивш административен служител. Тя решава да изпълни всичко, което си е наумила: измива чиниите, отива до магазина, а после намира стар семеен пистолет. Това е пистолетът на починалия й съпруг. Тя решава да се самоубие точно с този пистолет на годишнината от смъртта на съпруга си, която е след една седмица.

Г-жа Й. решава да се срещне с човек, който да сложи нейна снимка до тази на съпруга й върху надгробния му камък. След това отива на църква, за да се изповяда преди Великден и връща стола на съседа от първия етаж.

Г-жа Й. решава да се сдобри с по-голямата си дъшеря Ана, която е бременна. Тя посещава Ана в супермаркета за първи път и се среща с приятеля й, за да му обясни какво означава да си истински мъж.

Г-жа Й. решава да си вземе обезщетението от банкрутиралата фабрика, в която е прекарала половината си живот. Тя си взима парите от застраховката живот и поправя грешка в името си в акта за раждане. Решила е да приключи всички лични и административни подробности и да се самоубие. Но й трябва едно нещо – сертификат за това, че е работила през последните 20 години.

В държава със социални промени подобен документ се получава много трудно. Защото да променяш живота си е трудно. А да умреш – още по-трудно.

Прожекции на София Филм Фест: 14-15.03.2017 г.

Кастинг

Режисьор: Боян Вулетич
В ролите: Миряна Каранович, Йована Гаврилович, Даница Неделкович, Мира Баняч, Борис Исакович
Сценарист: Боян Вулетич
Продуценти: Павлина Желева, Ненад Дукич, Томи Салковски
Оператор: Йелена Станкович
Copyright © 2024 Dir.bg.