Gold

Gold

- 8/10

За филма

В разпространение от: 29.12.2016
Премиера в България: 03.03.2017
Производител: Black Bear Pictures, Hwy61, Living Films, The Weinstein Company, Sierra / Affinity
Разпространител: Тандем Филм
Награди и номинации: Номинация за Златен глобус 1997 г. (за песен)
Актьорски ансамбъл на годината от Холивудски филмови награди 2016 г.

Историята на Кени Уелс (Матю Макконъхи) - съвременен златотърсач, изкусен бизнесмен и мечтател, който отчаяно търси шанс да преобърне съдбата си. Провалящ се бизнесмен, той отчаяно се нуждае от успешен пробив. Останал без варианти за избор, Уелс сe събира с бизнес партньор, чийто късмет също му е изневерил - Майкъл Акоста (Едгар Рамирес). Той е геолог, който има грандиозен план да намери злато в неизследваните индонезийски джунгли.

Когато намират най-големите златни залежи в историята, те осъзнават, че това е само началото на приключението. Уелс светкавично е заобиколен от корумпирани политици, двулични банкери, хлъзгави и алчни персони с достъп до правителството и всичките те искат... да му го откраднат! Хванат в мрежа от измами, Уелс се озовава в центъра на един от най-големите скандали на нашето време.

Разказът е по дедйствителни събития - известния скандал с канадската минна корпорация Bre-X Minerals. През 1995 г. тя обявява, че е открила огромни залежи на злато в закупено от тях находище в близост до Борнео, Индонезия. Цените на акциите на корпорацията хвръкват до небесата и стотици милиони долари са налети под формата на инвестиции. Инвестиции, които потъват в небитието, когато две години по-късно става ясно, че пробите, по които се изчислява количеството злато в находището, са били фалшиви и Bre-X фалира през 1997 г.

Снимките са осъществени в Ню Йорк (САЩ), Албъкърки (САЩ), Рино (САЩ), Индонезия и Тайланд.

Кастинг

Режисьор: Стивън Гейгън
В ролите: Матю Макконъхи, Едгар Рамирес, Брайс Далас Хауърд, Кори Стол, Тоби Кебъл, Брус Грийнууд, Рейчъл Тейлър, Крейг Нелсън, Стейси Кийч
Продуценти: Матю Макконъхи, Патрик Масет
Музика: Даниел Пембертън
Оператор: Робърт Елсуит
Copyright © 2024 Dir.bg.