Разкази за убийства

Stories for Murders

България | 1993г | 42 минути | Документален , Късометражен | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 17.02.1993
Премиера в България: 17.02.1993
Производител: БъРъ Филм, фондация "Отворено общество"
Разпространител: БНТ
Награди и номинации: Награда "Златна роза" - Варна 1994 г.

(черно-бял)

Баща убил сина си, пиян младеж - приятеля си, друг застрелял полицай. Тримата осъдени на смърт изповядват душите и греховете си пред камерата. В затвора наричат тези хора "смъртници".

Трима убийци в очакване на собствената си смърт. Автентични истории за престъпления от убийци, които са причинили смъртта на други, които също са имали смъртна присъда. Наблюдение върху психологията на хора между смъртта и смъртта, между чуждата и собствената си вина.

Филмът е началото на времева трилогия от режисьорката Иглика Трифонова. Невключеното в „Разкази за убийства“ влиза в историята на игралния й филм "Разследване" (2007 г.) с документацията, която пази дълги години. Темата продължава в „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син" (2015 г.).

"Разкази за убийства беше в началото на кариерата ми и разговорите с тримата осъдени на смърт си остават едни от най-съществените мигове в моя живот. Те очакваха собствената си смърт, докато в България се водеше дебат "за" или "против" смъртното наказание". И това беше моят първи урок по житейска драматургия. Първо се оказа невярна моята презумпция, че осъдените не желаят да говорят за това, което са извършили. Точно обратното – техните престъпления се бяха превърнали в най-важното нещо, което имат. Едно жестоко имане. Всеки от тях обаче, без значение какъв е и какво е извършил, се опитваше да разбере защо това се е случило. И имало ли е шанс да бъде избегнато.

Откакто свят съществува, престъплението е част от живеенето ни, от тъмната ни страна, а всички имаме такава".
Иглика Трифонова

Кастинг

Режисьор: Иглика Трифонова
Сценарист: Меглена Кунева
Продуцент: Георги Балкански
Оператор: Рали Ралчев
Copyright © 2024 Dir.bg.