Последното семейство

Ostatnia rodzina

Полша | 2016г | 123 минути | Биографичен , Драма | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 30.09.2016
Производител: HBO Europe, Aurum Film, Lightcraft, Universal Music Polska
Разпространител: 21 София Филм Фест 2017

"The Last Family":

Варшава, 1977 година. Томек (Давид Огродник), син на известния художник Здислав Бекшински (Анджей Северин), заживява в свой апартамент. Родителите му са наблизо, в същия жилищен блок. Майката на Томек - Зофия (Александра Коньечна) се притеснява от прекалената му чувствителност и тревожност, докато баща му опитва да се отдаде изцяло на изкуството си.

След първия опит за самоубийство на Томек, Здислав и Зофия започват да се борят не само за сина си, но и да въведат контрол над собствения си живот. Когато Здислав подписва договор с търговеца на картини Пьотр Дмочовски (Анджей Хира), а Томек започва работа в радио, всичко изглежда наред. Но тепърва предстоят странни събития...

"Прозаичната страна от живота на един артист - с откровено трагични епизоди като смъртта на Зофия и Томек и битовото убийство на Бекшински на финала. Действието тече основно между два апартамента в един и същи мрачен панелен квартал на Варшава, обитавани от фамилията Бекшински – в единия са художника, жена му Зофия и двете баби, а в другия отскоро живее неуравновесения им син Томек, чиито периодични опити за самоубийство предизвикват у близките му полюсни реакции между отчаяние и сарказъм. Нищо не е спестено: самосъжалитeлните тиради на Томек и нощните му изстъпления, заради които никой няма покой, предсмъртните агонии на бабите с прилежащите им стенания и зловония, унинието на Зофия сред истерични пристъпи, душна домашна среда и безропотното й инак изпълнение на всички домашни задачи. В една сцена Бекшински и жена му седят по пижами един срещу друг на отделните раздалечени легла в семейната спалня, той записва разговора. Зофия прави плах опит да протестира, че интимността им се свежда до удари по слабото място на другия, а Бекшински безцеремонно я прекъсва, за да реди църковни и юнгиански теории за брака - нищо повече от съюз между обичащи се и мразещи се поравно хора. Дори традиционната представа за романичната душа на артиста е окончателно пометена..."
по Мариана Христова, "Filnsociety.bg"

Прожекции на София Филм Фест: 12-13.03.2017 г.

Кастинг

Режисьор: Ян Матушински
В ролите: Давид Огродник, Анджей Северин, Александра Коньечна, Анджей Хира
Сценарист: Роберт Болесто
Продуценти: Лешек Бодзак, Анета Хикинботъм
Музика: Атанас Вълков
Оператор: Кацпер Фертач
Copyright © 2024 Dir.bg.