Цветът на хамелеона

The Color of the Chameleon

България, Словения | 2012г | 114 минути | Драма , Комедия , Трилър | Официален сайт
- 9/10

За филма

В разпространение от: 08.09.2012
Премиера в България: 05.04.2013
Производител: Перипетея, Ню Бояна Филм, БНТ, Рестарт
Разпространител: А Плюс Филмс

По романа „Цинкограф“ (2010 г.) на Владислав Тодоров.

Черна комедия, чието действие ни отвежда в страна, много напомняща за България по времето на нежните революции в Източна Европа. Една история без невинни, заплела в сложна мрежа интригантстващи интелектуалци и философстващи ченгета.

Батко Стаменов (Руши Видинлиев) е идеалният таен агент. Останал сирак като много малък, той е осиновен от леля си, която по-късно признава, че е истинската му майка. Но когато тя умира, Батко разбира от един лекар, че е била девствена и осъзнава, че да си лъжец е семейна черта. Тогава агент от тайната полиция се опитва да го вербува за шпионин - и Батко откликва с ентусиазъм.

Първата му задача е да проникне в тайния клуб „Нова мисъл”. В него се събират студенти, за да обсъждат псевдофилософския роман „Цинкограф”, посветен на обаятелен луд, който посвещава дните си на работа в Кралската цинкография, а нощите – на разработването на мащабна (и напълно нереална мрежа от шпиони и саботьори, чиято мощ разклаща устоите на реално съществуващата тайна полиция.

Батко усвоява урока от „Цинкограф”, а именно, че секретността е най-силното оръжие на шпионажа, но и едновременно с това – най-слабото му място. Когато е несправедливо отстранен от работа, той се сеща за него. С наранено его Батко планира отмъщението си – създава въображаем отдел в тайната полиция, който с намигване нарича СЕКС. И тъй като да лъже, за него е също толкова естествено, колкото и да диша, той вербува всеки един член на клуба „Нова мисъл” и съвсем скоро те прекарват времето си в безспирно следене един друг. А от докладите на „агентите” си Батко съставя лична картотека с класифицирана информация, която възнамерява да използва срещу тези, които са го отстранили от длъжност.

Кастинг

Режисьор: Емил Христов
В ролите: Рушен Видинлиев, Ирена Милянкова, Руси Чанев, Самуел Финци, Деян Донков, Светла Янчева, Христо Гърбов, Касиел Ноа Ашер, Николай Урумов, Михаил Билалов
Сценарист: Владислав Тодоров
Продуценти: Владислав Тодоров, Буряна Захариева, Боян Мастилович
Музика: New Orchestra Ideas, Николай Маджаров
По книгата на: Владислав Тодоров
Оператор: Крум Родригес
Copyright © 2024 Dir.bg.