Идоменей

Idomeneo

САЩ | 2017г | 238 минути | Музикален , Опера | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 06.03.2017
Производител: Metropolitan Opera
Разпространител: Cinema Cuty

Вече на поста почетен музикален директор, маестро Джеймс Ливайн отново е на диригентския пулт в Метрополитън за тази моцартова опера.

Класическата продукция на прочутия Жан-Пиер Понел (също така сценограф и дизайнер на костюмите), която този сезон се завръща на американска сцена след повече от десетилетие, е с участието на Матю Поленцани в главната роля. Изпълнителският състав включва още Елза Ван ден Хеевер като Електра, Алис Куут като Идаманте, Надин Сера като Илиа и Алън Опи като Арбаче.

„Идоменей“ е първият голям шедьовър на Моцарт в този жанр, който той написва едва 24-годишен. Композиторът влага всичко научено за италианската опера-сериа, но разработва и новаторски идеи. Намесва се и в написването на текста (либрето - отец Вареско, известен още като Джовани Батиста, Джамбатиста и др.), за да се създаде по-голям драматизъм и динамика на действието.

Вдъхновен от древногръцката митология, сюжетът разказва за критския цар Идоменей, подложен от боговете на тежко изпитание. За да спаси себе си и своите хора от жестока буря при връщането у дома след края на Троянската война, Идоменей обещава да предаде в жертва на морския бог Посейдон първия човек, когото срещне. Оказва се, че това е собственият му син.

Въпреки успеха на премиерата през 1781 г. в Мюнхен, заглавието изпада в забвение за дълъг период. В наши дни то все по-често се явява на афишите на оперните театри по света в оригинални интерпретации.

Прожекция: 24.03.2017 г.
Изпълнява се на италиански език. Два антракта.

Кастинг

Режисьор: Жан-Пиер Понел
В ролите: Матю Поленцани, Елза Ван ден Хеевер, Алис Куут, Надин Сера, Алън Опи
Продуцент: Жан-Пиер Понел
Музика: Моцарт
По книгата на: отец Вареско
Диригент: Джеймс Ливайн
Copyright © 2024 Dir.bg.