Влак към дома

Last Train Home

Канада, Китай, Великобритания | 2009г | 85 минути | Документален , Драма | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 22.11.2009
Производител: Guangxi Film, Eye Steel Film, Telefilm Canada, Rogers Group, ITVS International, Channel Four, Zeitgeist Films
Разпространител: Институт Конфуций в София

"Gui tu lie che":

Всяка година над 130 милиона вътрешни мигранти в Китай се връщат по родните си места, за да празнуват със своите роднини и приятели китайската Нова година. Това е най-мащабното "преселение на народите" в съвременния свят.

Как китайците преживяват хаоса, вълненията и дори истерията в този „епичен спектакъл” на дългоочаквано пътуване към дома? Каква цена плащат, изоставяйки семействата си в дълбоката провинция, за да осигурят по-добро бъдеще на децата си, живеейки в индустриалните райони на Китай?

В продължение на няколко години Фан Лисин подготвя документалния си филм като дори на няколко пъти пътува заедно със семейна двойка – персонажи от филма. „Влак към дома” е емоционално и ангажирано изследване върху съвременното китайско семейство. От една страна това е интимен, камерен филм, от друга – филм, алармиращ обществото за деформациите, които настъпват в процесите на бърз икономически растеж.

Заснет в естетиката на "cinema-verite", лентата е пример за силната вълна на независимо документално кино на Китай, което печели овации по международните форуми.

Прожекция на третата Седмица на китайското кино (Дом на киното): 24.04.2017 г.

Кастинг

Режисьор: Фан Лисин
Продуценти: Мила Аунг-Твин, Даниел Крос, Боб Мур
Музика: Оливие Алари
Оператор: Фан Лисин
Copyright © 2024 Dir.bg.