Жълта земя

Yellow Earth

- 0/10

За филма

В разпространение от: 01.01.1984
Производител: Guangxi Film Studio
Разпространител: Институт Конфуций в София

"Huang tu di":
По романа на Лан Ке.

През 1939 г., за да дадат отпор на все по-активно настъпващите в Китай японски агресори, Гуоминдана и Комунистическата партия се обединяват. Провинция Шанси бива разделена на зони на влияние, контролирани от всяка една от групировките. Войникът Гу Цин трябва да премине в Северната част, която е под контрола на Гуоминдана, за да събира различни народни песни, патриотично и морално повдигащи духа на комунистическата армия. В едно от селата младежът е настанен в бедно семейство.

Докато издирва и записва местен фолклор, Гу Цин разбира две много важни неща. първо – че е влюбен в красивата дъщеря на хазяина си, и второ - че в песните, които събира, няма нищо патриотично и морално, повдигащо духа. Точно обратното. Те са пропити от печал, страх, несигурност и тревога за бъдещето…

„Жълта земя” е многообещаващият, предизвикал сензация дебют на Чън Кайгъ, заснет от неговия приятел и тогава оператор – Джан Имоу. Днес двамата режисьори са емблематични за Новото китайско кино, водещи творци на Петото кинопоколение. „Жълта земя” е изключително важен артефакт – това е творба, която не просто променя киноезика в азиатската кинематография след Културната революция, но и категорично насочва вниманието на международната критика, филмова общност и изследователи на седмото изкуство към китайския екран и случващото се на него. На тържествена церемония в Хонконг филмът е поставен на 4-то място в класацията 100-те най-добри китайски филми на ХХ в.

Прожекция на третата Седмица на китайското кино (Дом на киното): 23.04.2017 г.

Кастинг

Режисьор: Чън Кайгъ
По книгата на: Лан Ке
Оператор: Джан Имоу
Copyright © 2024 Dir.bg.