Кралят на маските

The King of Masks

Китай, Хонконг | 1996г | 101 минути | Драма | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 17.05.1997
Производител: Shaw Brothers, Samuel Goldwyn Films
Разпространител: Институт Конфуций в София

"Bian Lian":

Китай, някъде през 30-те години на ХХ в. Уан е самотен възрастен пътуващ актьор. В продължение на десетилетия той обикаля страната, за да представя пред минувачите изкуството на „Биен Лиен” (букв: „сменящо се лице”) – древно китайско театрално зрелище, част от съчуанската музикална драма.

Дните минават, градовете се менят, спектаклите свършват, годините летят… Възрастният Уан решава да предаде тайните на изкуството си на достоен чирак, който ще го наследи. Тъй като е загубил единственият си син, а жена му отдавна е избягала от него, актьорът решава да отиде на нелегалния черен пазар, откъдето да… купи малко момченце-сирак и да го обучи в занаята като собствен внук. Но ситуацията драстично се променя.

Творбата на У Тиенмин залага на обикновена история, като балансира и вплита по перфектен начин няколко тематични кръга. От едната страна стои апелът за опазването на културното наследство на Китай и съхраняването на театралните традиции. От друга - силното социално послание с фокус върху проблемите на децата и възрастните, състраданието, привързаността, достойнството, грижата, обществената стигма, предразсъдъците…

„Кралят на маските” е красиво заснет, емоционално топъл и поразяващ с човечността си филм, един от най-забележителните арт филмови образци на Петото кинопоколение на Китай.

Прожекция на третата Седмица на китайското кино (Дом на киното): 22.04.2017 г.

Кастинг

Режисьор: У Тиенмин
Copyright © 2024 Dir.bg.