Ганди сред архитектите

Uncommon Sense: The Life and Architecture of Laurie Baker

- 0/10

За филма

В разпространение от: 29.01.2017
Разпространител: Master of Art 2017

Често наричан "Ганди сред архитектите" и "индийският архитект на бедните", номинираният за награда "Прицкер" - британецът квакер и архитект Лори Бейкър (Laurence Wilfred Baker, 1917-2007) - бива убеден от Махатма Ганди да отиде в Индия през 1945 г. и прекарва там повече от 20 години на ръба на цивилизацията, в отдалечените Хималаи и в горите на Индия, със съпругата си-индийка и лекар, като помага на местните хора с лекарства и строителство. Той приема индийско гражданство през 1988 г.

На 50-годишна възраст Бейкър се завръща, за да изобличи корумпираните строителни практики на консервативната строителна мафия. С необичайно семплите си, но силни дизайнерски идеи, той прави архитектурата достъпна за народа, като превръща здравите, екологични, красиви и същевременно евтини домове в реалност за хиляди в Индия, които иначе не биха могли да си позволят жилище.

Филмът е сниман в продължение на три и половина години и е режисиран от внука на Лори Бейкър. Под музиката на симфония №5 на Бетовен, изпълнена от аматьорския симфоничен оркестър на град Фулда, Германия. Кадрите във филма са подбрани из повече от 100 часа заснет материал с над 50 сгради и над 30 интервюта с архитекти, клиенти, градоустройственици, членове на семейството на Бейкър, негови приятели, както и архивни кадри и фотографии, скечове и планове от личните архиви на Бейкър.

Прожекция на фестивала "Master of Art" в София: 23.04.2017 г.

Кастинг

Режисьор: Винеет Радхакришнан
Сценарист: Винеет Радхакришнан
Продуцент: Винеет Радхакришнан
Музика: Бетовен
Оператор: Винеет Радхакришнан
Copyright © 2024 Dir.bg.