Кой се страхува от Юлия Кръстева?

Who´s Afraid of Julia Kristeva?

България | 2017г | 81 минути | Документален | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 20.04.2017
Производител: ДК, БНТ, Wonderland Productions
Разпространител: Master of Art Film Festival 2017

Първи български документален портрет на една от най-влиятелните личности в съвременния културен свят - Julia Kristeva. За нея вече има 3 френски документални филма, вкл. на телевизия АРТЕ. По време на снимките екипът е допуснат до дома й, а Юлия им показва своя Париж и ги запознава с най-близките си приятели, семейство, последователи и съратници.

„Една жена с български произход, френска националност, европейско гражданство, осиновена от Америка”, както сама се описва, Юлия Кръстева напуска България съвсем млада и се превръща в световен учен и личност с огромно влияние в европейската и световна култура. През 2011 г. е отличена от папа Бенедикт XVI като един от най-изтъкнатите духовни лидери в света.

1966 г. България е все още зад Желязната завеса. Младата и умна студентка Юлия Кръстева заминава за Париж със стипендия на френското правителство. Там тя попада сред каймака на френската интелигенция, където среща и лидера на движението "Тел Кел" – Филип Солерс. Двамата мигновено се влюбват и се женят. Франция посреща идеите на повлияната от руските структуралисти и формалисти българка с отворени обятия. Там тя започва да работи с Клод Леви Строс, Лусиен Голдман, Жак Дерида, Ролан Барт, Мишел Фуко, Роман Якобсон, Жак Лакан...

Филмът разказва историята на една от най-известните и успели по света българки – психоаналитик, лингвист, семиотик и философ, тя е учен, писател и феминистка, но най-вече има интересен, нестандартен и красив ум, който удивлява. Във филма, освен самата Кръстева, разказала живота си и показала своя Париж - кафенето, фризьора, хлебарницата и сладкарницата си - участват много френски интелектуалци и нейни съратници.

„Тя промени мястото на нещата, нейната работа е изцяло нова, точна” - пише за нея Ролан Барт. „Бунтуваща се, искрена, блестяща” я наричат учени, политици и преподаватели във филма за нея.

В него срещаме още една звезда – нейния знаменит и скандален съпруг, писателя Филип Солерс. Той е бил лидер на движението "Тел Кел", обединило структуралисти, философи и семиотици.

От трудовете й за поетическия език, изгнаничеството, женския гений и чистотата на езика до предизвикателствата като писател на съвременни романи, Кръстева се намесва в нещата, за да ги промени. Изцяло в крак с времето си, днес тя прилага методите на психоанализата в помощ на младежите, увлечени от ислямския радикализъм и ДАЕШ.

Премиера на филмовия фестивал "Master of Art" София - НДК, кино "Люмиер": 20.04.2017 г.
Прожекция в кино Люмиер: 24.05.2017 г.

Кастинг

Режисьори: Искра Ангелова, Милена Гетова
Сценарист: Искра Ангелова
Музика: Антон Пиперов
Оператори: Недялко Данов, Николай Илиев
Copyright © 2024 Dir.bg.