Киното срещу властта

България | 2017г | 57 минути | Документален | Официален сайт
- 1/10

За филма

В разпространение от: 12.05.2017
Производител: Синемак
Разпространител: Урбан медиа

В продължение на почти половин век в България се води една необявена война между комунистическата власт и голяма част от демократично настроените кинодейци. Парадоксалното е, че мнозинството от спрените или осакатени филми са създадени от членове на БКП, вярващи в идеите и справедливостта на партията. Партийната естетика срещу свободата да казваш истината в своя филм. Следват житейски и творчески драми, пропуснати възможности за българскто кино. И в крайна сметка- прекрасни примери на хора, жертващи просперитета и богатството, рискуващи кариерата и професията си в името на истината в киноизкуството.

Лентата включва кадри от филми и интервюта с български кинодейци, сред които Анри Кулев, Иван Ничев, Николай Волев. Гледната точка на тогавашните управляващи киното в България е представена от Павел Писарев.

„Киното срещу властта” показва и парадокса, че мнозинството от спрените или „осакатени” филми са създадени от членове на БКП, вярващи в идеите и справедливостта на партията, но творящи във време, когато партийната естетика е срещу свободата да казваш истината.

Премиерна прожекция: кино Люмиер, 12.05.2017 г.

Кастинг

Режисьор: Олег Ковачев
Сценарист: Иван Георгиев-Гец
Оператор: Ивайло Пенчев
Copyright © 2024 Dir.bg.