Роден

Rodin

Франция, Белгия, САЩ | 2017г | 119 минути | Биографичен , Драма , Романтичен | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 24.05.2017
Премиера в България: 05.01.2018
Производител: Les Films du Lendemain, Artemis Productions, Wild Bunch, France 3 Cinema, Cohen Media Group, RTBF
Разпространител: 6A Media Entertainment
Награди и номинации: Номинация за "Златна палма" - Кан 2017 г.

Разказ за творчеството на гениалния френски скулптор Огюст Роден (1840-1917, в ролята - Венсан Лендон) и неговите безчислени любовни похождения, интриги и сложни отношения с най-важните жени в живота му – талантливата ученичка Камий Клодел (Изиа Ижлен) и Роз Бьоре (Северин Канеел), майка на единственото му дете.

Париж, 1882 г. Роден е човек от народа, самоук, скулптор-новатор, най-брилянтният от своята епоха. На 42 години той среща Камий – млада жена, която отчаяно желае да стане негова асистентка. Огюст бързо съзира качествата, които я превръщат в най-способната му ученичка и се отнася към нея като с равна по отношение на творчеството. Следва съвместна работа и страстно обвързване, продължило повече от десетилетие. След доста раздели, последвани от събирания, Камий слага окончателен край на връзката им, от която тя така и не се съвзема, а самият Роден е дълбоко наранен.

Филмът загатва за някои от аферите на скулптора с асистентки и модели, както и за връзката с дългогодишната му партньорка Роз Бьоре. Откриваме Роден като сладострастник, който не крие еротичното си вдъхновение и за когото изкуството е проникновено сексуално удоволствие – скулптор на плътта в движение, успявал да вдъхне живот и на самия камък.

Прожекция на "Любовта е лудост" Варна: 28.08.2017 г.
Прожекция на Киномания: 18.11.-03.12.2017 г.

Кастинг

Режисьор: Жак Доайон
В ролите: Венсан Лендон, Изиа Ижлен, Северин Канеел, Бернар Верлей, Андерш Даниелсен Лий
Сценарист: Жак Доайон
Продуцент: Кристина Ларсен
Музика: Филип Сард
Оператор: Кристоф Бокарн
Copyright © 2024 Dir.bg.