Следите остават

Traces Remain

България | 1956г | 100 минути | Детски , Криминален , Приключенски | Официален сайт
- 5.5/10

За филма

В разпространение от: 03.09.1956
Премиера в България: 03.09.1956
Производител: Студия за игрални филми „София“
Разпространител: Българска кинематография

(черно-бял)
По едноименния роман (1954 г.) на Павел Вежинов.

Пред жилищните блокове на тиха софийска улица играещи деца намират ключ, паднал от прозорец. Предават го на живеещия там Тороманов (Никола Узунов), но бързо се спъват в добрината - малкият Пешо (Красимир Медарев) е дал погрешка своя ключ. Иска да го смени и разбира, че ключът не е от апартамента на техния съсед.

Децата решават да открият истината и започват разследване. Поведението на Тороманов им се вижда подозрително и Пешо, Веско (Стефан Данаилов), Чали (Георги Наумов), Юлия (Вера Драгостинова) и Бебо (Валентин Василев) започват да го следят. Те установяват, че Тороманов често посещава една кооперация, в която оставя хранителни продукти. С помощта на живеещата там Живка (Мики Чернева) те разбират, че той ходи в апартамент, който трябва да е празен, тъй като собствениците му са на продължителна почивка.

През една нощ Пешо се опитва да проникне в апартамента и е заловен от укриващи се там трима „диверсанти“. Юлия го проследява и след като той не излиза от сградата, съобщава за това на Държавна сигурност. Полковник Филипов (Любомир Бобчевски) освобождава оставения в апартамента Пешо, но „диверсантите“ са избягали. Въпреки това, благодарение на водения от децата дневник на проследяването на Тороманов, става ясно, че те готвят терористичен атентат в мина „Зелен бор“. Полковник Филипов и Пешо заминават за мина „Зелен бор“ и с помощта на местни сътрудници на Държавна сигурност залавят в близкото село „диверсантите“, един от които е убит.

Кастинг

Режисьор: Петър Б. Василев-Милевин
В ролите: Красимир Медарев, Вера Драгостинова, Стефан Данаилов, Георги Наумов, Валентин Василев, Сашо Александров, Любомир Кирилов, Иван Комитов, Никола Узунов, Любомир Бобчевски
Сценарист: Павел Вежинов
Продуцент: Дончо Тодоров
Музика: Парашкев Хаджиев
По книгата на: Павел Вежинов
Оператор: Бончо Карастоянов
Copyright © 2024 Dir.bg.