За св. Методий, глаголицата, кирилицата и българската азбука

България | 2017г | 57 минути | Документален , Исторически | Официален сайт
- 8/10

За филма

В разпространение от: 05.07.2017
Производител: Аудиовидео Орфей
Разпространител: кино Люмиер Лидл

Портрет на св. Методий, стъпващ изцяло върху оригиналните исторически извори и църковни жития и заснет на истинските места, свързани с живота на славянския просветител и първи архиепископ – Солун, Цариград, Нитра, Рим, Регенсбург, Райхенау, Микулчице. Ключови сцени от неговото житие са представени като възстановки на исторически събития, съхранени в древните пергаменти.

Той е архиепископ на Великоморавия, славянски архонт, мисионер и дипломат. Той е аристократ, непреклонен във вярата си черноризец и архиепископ, смел воин и по-голям брат на св. Константин-Кирил Философ. Той е негов сподвижник и продължител на делото му. Канонизиран е като своя брат, едновременно от източно-православната и от римо-католическата църква и са обявени за съпокровители на Европа. За него знаем толкова много и в същото време толкова малко.

Без да омаловажава просветителското, културно, църковно-политическо и интелектуално дело на Методий и Кирил, филмът съживява и полемика около създаването на българската азбука - с участието на архитект Слави Дончев, учен и страстен родолюбец. Изследовател и популяризатор на най-старата българска история и култура, той е написал десетки статии и монографии, автор е и на доклада, с който Мадарският конник става световен паметник на културата, признат от ЮНЕСКО.

Неговият страстен разказ за древните корени на българската азбука ще ни накарат по нов начин да погледнем към себе си, нашата история и към идеологическите митове, от които науката толкова трудно се освобождава.

Филмът в произведен с подкрепата на Националния филмов център към Министерството на културата и в сътрудничество със „Студия Време“, „Ню Бояна филм студио“, продуцентска къща "Свидас". Сценография и костюми - Боряна Семерджиева, монтаж- Красимир Воденичарски, ЗD анимация - Петко Якимов, Красимир Воденичарски. Текста чете Стоян Алексиев.

Премиера в кино „Люмиер Лидл“: 05.07.2017 г.
Прожекция в Дом на киното: 01.08.2017 г.

Кастинг

Режисьори: Николай Акимов, Силвия Авдала
Сценаристи: Николай Акимов, Иво Иванов
Продуцент: Александър Донев
Музика: Неди Джон Крос
Оператори: Камен Колев, Пламен Гелинов
Copyright © 2024 Dir.bg.