Щиглецът

The Goldfinch

САЩ | 2019г | 149 минути | Драма | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 11.09.2019
Премиера в България: 13.09.2019
Производител: Amazon Studios, Color Force, Warner Bros.
Разпространител: Александра Филмс

По едноименния роман (2013 г.) на американската писателка Дона Тарт.

13-годишният нюйоркски тийнейджър Тиодор Декър (Оукс Фегли / Ансел Елгорт) оцелява след бомбен взрив от терористи в музей по изкуствата. При атентата е убита и майка му., а той е приютен от богато семейство.

Момчето получава неочакван подарък от друг засегнат посетител. Минути преди да умре, възрастен човек моли Тио да изнесе от музея картината „Щиглецът” на холандския художник Карел Фабрициус, ученик на Рембранд. Момчето успява да вземе шедьовъра, без да съзнава, че се превръща в крадец. Впоследствие преминава през поредица от приключения, докато се озовава в Лас Вегас с разхайтения си баща и по-късно е въвлечен във фалшификации и враждебния престъпен свят.

Младежът се сблъсква с човешката студенина, продажност и алчност, но опознава и добротата, любовта и приятелството. От елегантните салони на Парк Авеню в Ню Йорк, от загадъчния, пленителен, но и опасен свят на антикварните магазини и търговията с антики съдбата го отпраща сред студения, измамен блясък на Лас Вегас. Дрога, убийства и измами, една нежна и самотна любов, страх и отчаяние, кървави преследвания в живописния Амстердам – такова е болезненото израстване на младия герой, пленник на капризите на съдбата. Но самотните му лутания не успяват да унищожат вярата в красотата и вечността, в изкуството, надмогнало мимолетните човешки страсти и амбиции.

Снимките са осъществени в САЩ и Холандия през януари-април 2018 г.

Кастинг

Режисьор: Джон Кроули
В ролите: Ансел Елгорт, Сара Полсън, Никол Кидман, Люк Клайнтанк, Уила Фицджералд, Люк Уилсън, Джефри Райт, Ашли Къмингс, Анайрин Барнард, Оукс Фегли
Сценарист: Питър Строън
Продуценти: Нина Джейкъбсън, Брад Симпсън
Музика: Тревър Гърекис
По книгата на: Дона Тарт
Оператор: Роджър Дийкинс
Copyright © 2019 Dir.bg.