Щиглецът

The Goldfinch

САЩ | 2019г | 149 минути | Драма | Официален сайт
- 6.5/10

За филма

В разпространение от: 11.09.2019
Премиера в България: 13.09.2019
Производител: Amazon Studios, Color Force, Warner Bros.
Разпространител: Александра Филмс

По едноименния роман (2013 г.) на американската писателка Дона Тарт.

Динамична и вълнуваща история за израстването на един млад човек. Тиодор Декър (Оукс Фегли / Ансел Елгорт) е 13-годишен нюйоркски тийнейджър, когато вижда майка си за последен път. Те са на път за среща с директора, който ще го накаже за провинение в училище, но г-жа Декър решава първо да посетят прочутия музей по изкуствата „Метрополитън“. Там е осъществен бомбен атентат и майка му загива, Тио оцелява... Взривът унищожава безценни произведения, но минути преди да умре, възрастен човек го моли да изнесе от музея картината „Щиглецът” на холандския художник Карел Фабрициус, ученик на Рембранд.

Животът на момчето е разбит - приютен е от богато семейство, пътят му необратимо се променя. Водовъртеж от мъка и вина, израстване, изкупление, приятелство и любов. През бурните тийнейджърски години Тио се уповава на една-единствена незаменима вещ, останала с него от онзи ужасен ден в живота му - рисунката на малка птичка. Щиглецът.

Младежът преминава през поредица от приключения, докато се озовава в Лас Вегас с разхайтения си баща и по-късно е въвлечен във фалшификации и във враждебния престъпен свят. Сблъсква се с човешката студенина, продажност и алчност, но опознава и добротата, любовта и приятелството. От елегантните салони на Парк Авеню в Ню Йорк, от загадъчния, пленителен, но и опасен свят на антикварните магазини и търговията с антики съдбата го отпраща сред студения, измамен блясък на Лас Вегас. Дрога, убийства и измами, една нежна и самотна любов, страх и отчаяние, кървави преследвания в живописния Амстердам – такова е болезненото израстване на младия герой, пленник на капризите на съдбата.

Лутанията му не успяват да унищожат вярата в красотата и вечността, в изкуството, надмогнало мимолетните човешки страсти и амбиции.

Снимките са осъществени в САЩ и Холандия през януари-април 2018 г.

Кастинг

Режисьор: Джон Кроули
В ролите: Ансел Елгорт, Сара Полсън, Никол Кидман, Люк Клайнтанк, Уила Фицджералд, Люк Уилсън, Джефри Райт, Ашли Къмингс, Анайрин Барнард, Оукс Фегли, Фин Улфхард
Сценарист: Питър Строън
Продуценти: Нина Джейкъбсън, Брад Симпсън
Музика: Тревър Гърекис
По книгата на: Дона Тарт
Оператор: Роджър Дийкинс
Copyright © 2024 Dir.bg.