Болшой

Большой

Русия | 2017г | 132 минути | Драма , Музикален | Официален сайт
- 5.5/10

За филма

В разпространение от: 11.05.2017
Премиера в България: 12.01.2018
Производител: Продюсерская компания Валерия Тодоровского, Мармот-фильм, WDSSPR
Разпространител: България Филм Вижън

Млада балерина се бори да получи роля в балетен спектакъл в прочутия московски "Болшой театър”.

Гмуркайки се в красивия, макар и суров свят на руския балет, режисьорът Валерий Тодоровски разкрива и дребните ежби, и несломимите мечти на начинаещите балерини. Историята за изпълненото с надежди младо момиче, понесено от вихъра на танца, е разказана на фона на величествената балетна музика на Чайковски.

Като девойка Юлка Олшанска (Маргарита Симонова) напуска семейството си в малкото провинциално миньорско градче, за да преследва балетната си мечта в Москва. Тя изтегля «щастливия билет» - забелязва я бившият балетист Потоцкий (Александр Домогаров), който й предрича бъдеще на велика балерина, достойна за главната сцена на страната. Все пак, за да се превърне в диамант, всеки, дори и най-забележителен елмаз, се нуждае от обработка, и пътят на Юлия към легендарната сцена на Болшой театър минава през балетното училище, където за наставник непокорната провинциална девойка получава още по-своенравната преподавателка Галина Михайловна Белецкая (Алиса Фрейндлих).

Превръщането й в прима ще изиска невероятно себеотрицание и Юлия от собствен опит ще трябва да се увери, че големият балет — това е не само сияйната белота на балетните пачки, златото на ложите и галенето на копринените панделки. Обаче никакви пречки няма да спрат онзи, който има Голямата Мечта.

Вече съзряваща млада жена, тя се опитва да балансира кариерата си с всичко, което е изоставила заради танца – едва оцеляващото й семейство, изгубените шансове в любовта, приятелствата, превърнали се в съперничества.

Тодоровски изгражда персонажите си, изиграни от истински балерини, с деликатната психологическа нюансираност на белетрист, изследвайки в дълбочина отношенията между Юлка, приятелката й и съперница Карина (Анна Исаева) и тяхната безцеремонна учителка Белецкая.

„Едновременно забавен, тъжен, вдъхновяващ и сърцераздирателен, "Болшой" е безценно съкровище.”
Саймън Фостър, Screen-Space

Прожекции на "Любовта е лудост" - Варна: 26.08. и 01.09.2017 г.
Прожекции на Киномания: 17.-26.11.2017 г.

Кастинг

Режисьор: Валерий Тодоровский
В ролите: Маргарита Симонова, Анна Исаева, Алиса Фрейндлих, Валентина Теличкина, Александр Домогаров, Никола Льо Риш, Екатерина Самуйлина
Сценарист: Анастасия Палчикова
Продуценти: Валерий Тодоровский, Антон Златополский, Максим Коропцов
Музика: Анна Друбич, Павел Карманов, Чайковски
Оператор: Сергей Михалчук
Copyright © 2020 Dir.bg.