Истанбул червен

Rosso Istanbul

Италия, Турция | 2017г | 120 минути | Драма , Романтичен | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 02.03.2017
Производител: R&C Produzioni, Rai Cinema, Besiktas Kultur Merkezi
Разпространител: CineLibri 2017

"Red Istanbul":

По едноименния роман (2013 г.) на италианския и турски писател и режисьор Ферзан Йозпетек.

Една вечер турски режисьор, живеещ в Рим, решава да хване самолета за Истанбул, където е роден и израснал. Внезапното завръщане у дома запалва един по един спомените му: за майката, красива и меланхолична жена; за бащата, мистериозно изчезнал и също толкова мистериозно появил се след 10 години; за бабата, изтънчената „османска принцеса“ ; за „лелите“, приятелките на майката, жизнени и жадни за страсти; за вярната прислужница Диаманте.

За първото хвърчило, първия филм, първите откраднати целувки. За аромата на липите и гаснещите лета на Мар ди Мармара, които не свършват никога. И, разбира се, за първата любов – забранена, разтопяваща и изгубена.
Но Истанбул знае как да приюти героя отново. Защото ако миналото понякога се връща, настоящето има дарбата да ни сграбчва - достатъчна е една среща, едно телефонно обаждане, графит върху стената.

Стъпките на режисьора се пресичат с тези на една жена. Тръгнали са заедно от Рим, с един и същ самолет, седнали близо един до друг. Не се познават. Не още. Тя пътува по работа и за удоволствие, в компанията на съпруга си и на една млада двойка колеги. Но в Истанбул ще се случи нещо, което ще промени завинаги живота й. Между кафето и хамама, неразрешими любовни истории и разкрити изневери, носталгия и сладострастие, съдбите на режисьора и жената неизбежно се докосват и накрая се съединяват.

Прожекции на CineLibri в София: 12.-19.10.2017 г.

Кастинг

Режисьор: Ферзан Йозпетек
В ролите: Халит Ергенч, Туба Бюйюкюстюн, Мехмет Гюнсюр, Халюк Билгинер, Серра Йълмаз
Сценаристи: Ферзан Йозпетек, Джани Ромоли
Продуценти: Тилде Корси, Нечати Акпинар
Музика: Джулиано Тавиани, Кармело Травиа
По книгата на: Ферзан Йозпетек
Оператор: Джан Филипо Кортичели
Copyright © 2018 Dir.bg.