Моторът

The Motorbike

България | 2017г | 83 минути | Драма , Исторически , Романтичен | Официален сайт
- 9/10

За филма

В разпространение от: 04.10.2017
Премиера в България: 03.09.2021
Производител: Ars Digital Studio
Разпространител: А Плюс Филмс

По автобиографичната книга "Следеният човек" на Веселин Бранев и по спомените на автора за времето на Втората световна война. За пресъздаване на историческите факти, режисьорът се доверява на мемоарите „Дневник“ (1939-1944, публ. 1986 г.) на Богдан Филов.

История за приятелството, което може да устои с години независимо от превратностите на историческите събития. Разказът е за трима тийнейджъри, събрани в едно село от неизбежната реалност на войната. Съдбата ги среща години по-късно... Славчо живее там, Вили е част от немска военна част - германско момче на техните години, а Евелина е евакуирана софиянка, чиято къща е разрушена от английските и американски бомби. Тримата са ученици в село Бараково по време на войната и там те се срещат за първи път с любовта и омразата.

„Село Бараково (край Благоевград), където се развива историята, е било доста интересно в миналото, - споделя режисьорът. - Събирах материали за документален филм за фабриката на братя Балабанови. Покрай нея научих за немеца Вили, който е работил по време на войната в германска военна работилница, създадена към фабриката. Вили се е движил навсякъде със своя мотор, а когато дошло време да отпътуват от България, той решил да подари машината на българския си приятел Славчо - младеж от селото.“

В главните роли са Александра Радичева (Евeлина) и Димитър Ангелов (Вили Шмид). Снимките са осъществени в ловешките села Старо Стефаново, Лешница, Българене и в град Ловеч.

Прожекция на Златна роза - Варна: 04.10.2017 г.
Прожекция в кино Космос -Ловеч: 18.01.2018 г.
Прожекция на София Филм Фест: 13.03.2018 г.
Прожекция на Любовта е лудост - Варна: 27.08.2018 г.

Кастинг

Режисьор: Валентин Гошев
В ролите: Александра Радичева, Димитър Ангелов, Ицхак Финци, Михаил Мутафов, Филип Трифонов, Руди Евтимов, Никола Додов, Гергана Кофраджиева
Сценарист: Валентин Гошев
Продуценти: Иван Тонев, Благомир Алексиев
Музика: Владимир Джамбазов
По книгата на: Веселин Бранев, Богдан Филов
Оператор: Иван Тонев
Copyright © 2024 Dir.bg.