Моето сърце е октопод или баща ми на брега на Черното море

My Heart Is an Octopus or My Father on the Shore of the Black Sea

България, Германия, Хонконг, Индия, Русия, САЩ | 2016г | 112 минути | Анимация , Драма , Комедия | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 24.09.2016
Производител: Видеохолика
Разпространител: Златна роза 2016

По мотиви от романа "Моята последна абстрактна картина" на Безмер Багрянов.

Филм в жанровете псевдодокументален, видео арт, аниме, пънк, черна комедия... Като структура на повествованието, филмът напомня постмодерен роман – фрагментиран, безсюжетен, разпокъсан и на пръв поглед хаотичен. Отделните парчета могат да бъдат преподреждани и всяко едно има свой собствен живот.

В хипотетична балканска страна комунистическият режим се срива в края на 80-те, но след няколко десетилетия отново се „възражда“ – с контрареволюция. Проблематиката на изгубеното в прехода поколение през очите на един негов представител.

Главният герой (човек на средна възраст) е имигрант в Берлин от хипотетична балканска държава, в която се завръща нелегално, за да направи документален филм за своя баща (известен, но позабравен художник от близкото минало), а се завръща нелегално поради това, че на младини е бил замесен в банков обир. Синът цял живот пламенно е отстоявал своя творческа позиция, но не е достигнал известността и успеха на своя родител, а същевремено е пропуснал да открие своето място в обществото и да се справи с хаоса в личния си живот. Неговият глас (глас зад кадър) води повествованието като поредица от коментари върху спомени за неговия баща, чрез които той ненатрапчиво излага своето разбиране за живота, изкуството и смъртта. Същевременно той поднася и един личен прочит на историята от края на XX и началото на XXI век. Също така деликатно, но и леко иронично разказът съпоставя живота на бащата с живота на сина и представя техните взаимоотношения, запознавайки ни с тях през призмата на различни културни и времеви контексти.

Прожекция на "Златна роза" Варна: 24.09.2016 г.
Прожекция на София Филм Фест: 11.03.2017 г.
Прожекция на SoIndependent: 28.10.2017 г.

Кастинг

Режисьор: Нено Белчев
В ролите: Павел Шанов, Нено Белчев, Петър Атанасов, Цонка Белчева, Павлина Младенова
Сценаристи: Нено Белчев, Безмер Багрянов
Продуцент: Нено Белчев
Музика: Мартин Евстатиев
По книгата на: Безмер Багрянов
Оператор: Нено Белчев
Copyright © 2024 Dir.bg.