К2 и незабележимите шерпи

K2 and the Invisible Footmen

САЩ, Пакистан | 2015г | 54 минути | Документален | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 20.04.2015
Производител: Caipirinha Productions, Bipolar Films

Разположен на границата между Пакистан и Китай, К-2 е втори по височина в света. Но изкачването му е далеч по-трудно от това на Еверест. Издига се самотно над обкръжението, изложен пряко на бури и виелици.

Всички маршрути към връхната му точка са трудни и опасни. Не е случайно, че през определени години по склоновете му се случват масови трагедии – както, например, през 2008-а, когато с живота се разделиха 11 души. Всеки четвърти загинал на К-2 и много голяма част от понеслите контузии са носачи. На гърбовете на тази хора стъпват участниците в чуждестранните експедиции, защото те изнасят всичко необходимо до базовите лагери – храна, гориво, екипировка.

А когато се налага, първи се включват в акциите за издирване и спасяване на алпинисти. Яра Лий показва отблизо живота, културата и традициите на тези, които правят възможни изкачванията на К-2, и проследява успешната чисто пакистанска експедиция на К-2 през 2014 г., по случай 60-годишнината от първото му изкачване, съставена от бивши носачи които, заедно с останалите си колеги, de facto са истинските герои на алпинизма по тези места.

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ
- Лахор, Пакистан '15 – Наградата на публиката
- Барселона '15 – Наградата на журито
- Попрад, Словакия '15 – Почетен диплом
- Рио де Жанейро '15 – Най-добър филм
- Саленто, Италия '15 – Най-добър документален филм


Кастинг

Режисьор: Яра Лий
Продуцент: Яра Лий
Copyright © 2024 Dir.bg.