Къщата, която Джак построи

The House That Jack Built

Дания, Франция, Германия, Швеция | 2018г | 155 минути | Драма , Трилър , Хорър | Официален сайт
- 6.5/10

За филма

В разпространение от: 04.10.2018
Премиера в България: 03.05.2019
Производител: Zentropa Entertainments, Film i Vaest
Разпространител: Euro Films
Награди и номинации: Номинация за най-добър филм от Датската академия 2019 г. (наградите "Роберт") и 2 награди (за визуални ефекти и за оператор)
Номинация за най-добър актьор (Мат Дилън) от наградите "Бодил" на датската кинокритика 2019 г.
Номинация за най-добър филм от фестивала в Хамбург 2018 г.

Джак (Мат Дилън) е интелигентен сериен убиец. Сега той от първо лице описва "кариерата" си в щата Вашингтон през 1970-те и 80-те години от своята собствена гледна точка. В този период, 12 години от живота му, той започва да се превръща от обикновен човек в безжалостен убиец - много обича да убива хора, като няма някаква особена техника, нито предпочитания към определен тип жертви. Просто убива, често експериментира и, което е най-шокиращото, подхожда към убийствата като към произведения на изкуството.

САЩ, 1970-те години. Колкото повече полицейският обръч около Джак се затяга, толкова по-големи рискове поема той по пътя на своето "изкуство" с цел да постигне съвършенство. Джак споделя своите проблеми и мисли с непознатия Върдж (Бруно Ганц) - една гротескна смесица от софизми и детско самосъжаление с психопатични обяснения. Тъмна и зловеща история, представена по философски и донякъде хумористичен начин в 5 части, проследяващи какво се случва в мисловния свят на Джак, докато се превръща в това, което е.

"Плашещо и садистично потапяне във вътрешния монолог на един психопат с интелектуални отклонения - към природата на изкуството в днешния свят. Положени са значителни усилия за създаване на сериозен дискомфорт в ключовите моменти... Ако възприемете творбата с тези уточнения или поне отговорите на предизвикателството на безупречния киноразказ, който „танцува“ покрай естествените граници на морала, филмът вероятно може да се определи като „брилянтен“."
Ерик Кон, „IndieWire“

Снимките са осъществени в Дания и Швеция с бюджет около 8.7 млн евро.

Прожекции на София Филм Фест: 09.-30.03.2019 г.
Прожекция на Седмица на скандинавското кино: 22.09.2019 г. (Дом на киното - София).

Кастинг

Режисьор: Ларс фон Триер
В ролите: Мат Дилън, Бруно Ганц, Ума Търман, Райли Киоу, Шабан Фалън, Ед Спелиърс, Софи Грабьол, Марияна Янкович
Сценарист: Ларс фон Триер
Продуцент: Луизе Вест
Оператор: Мануел Алберто Кларо
Copyright © 2024 Dir.bg.